有冇ching可以教下我

本人電腦白痴一個
我部hp pavilion a6528hk用左好耐
有好多垃圾,所以想洗機
系統:windows vista home basic oemact
冇windows vista home碟既
想問應該點做,要備份d咩?
有冇咩網可能睇下成個流程
根住呢個http://tw.myblog.yahoo.com/ys119 ... 3&l=f&fid=6
O5OK?

買機時 有跟機俾一隻HP碟你嗎?

厰機通常扣起個原裝正版windows,卻幫你整份boot機碟内含windows映像檔既資料碟過你~. , 你boot機前放置好的話 基本等同幫你快速重裝一次架.

RE: 有冇ching可以教我下我

厰機通常扣起個原裝正版windows,卻幫你整份boot機碟内含windows映像檔既資料碟過你~. , 你boot機前放置好的 ...
Debitdou 發表於 2012-6-23 06:40
買機時 有跟機俾一隻HP碟你嗎?
mpod1 發表於 2012-6-23 03:38

我冇碟,係5係用系統復原光碟建立程式自己燒碟都得,
另外,我係http://share-blog.biz/bg/?p=1272down左官方 Windows 7 Ultimate 32bit 係咪可以燒碟去當升級+洗機呢?

我冇碟,係5係用系統復原光碟建立程式自己燒碟都得,
另外,我係down左官方 Windows 7 Ultimate 32bit 係咪 ...
moment030 發表於 2012-6-23 13:29

唔得
你冇個序號即係試用or破解
你都係搵番隻vista啦

唔得
你冇個序號即係試用or破解
你都係搵番隻vista啦
kit1803 發表於 2012-6-23 13:48

你話Windows 7 Ultimate 32bit燒碟5得?

好耐la,都5知裝機時有冇比碟我,可以點做啊

HP d 機 開機時係HPLOGO 下方會有入bios或重新安裝window 按什麽制的~!!
自己留意一下啦~!!!我幫朋友攪過兩部HP機是按F12的,之後就進入重裝畫面~!
自己試試看有無~!!!

睇下HP 跟機既manual,  會教你點做.

咁系統復原光碟建立程式自己整復原光碟,再用Recovery Manager恢復原厰係咪得先

真係唔得既就down隻vista碟裝,跟番版本
入番機身序號