近期經常性斷線連唔返 Asrock b75m r2.0

已經確定當時modem 正常能連接因為有其他電腦正常用緊 亦都試左reboot modem 電腦 同換埋條線
都係唔得
最後想試埋刪驅動重裝 點知一刪左舊驅動...裝置管理員掃唔返出黎 試reboot電腦 依舊掃唔返出黎
拎底版碟照裝...但都係一樣 無左LAN卡..會唔會有機會塊板死左lan chipset ?

塊版買左唔係好耐仲有保養

咁就RMA LA............

咁就RMA LA............
lampuiho 發表於 2013-5-14 20:28

另外想問多問 會唔會因為HDD 壞區 導致呢樣情況出現呢?
因為過一排重開機之後 又掃返出黎裝返又用到...

有可能GA,因為聯網會用到Windows 一D services同windows 自帶既Drivers ipv4 之類果D

不過你check 下hard disk 同埋用下sfc /scannow 就知

仲有你開野會LAG lag 下就係壞HD

有可能GA,因為聯網會用到Windows 一D services同windows 自帶既Drivers ipv4 之類果D

不過你check 下hard ...
lampuiho 發表於 2013-5-14 20:48

依家又有新情況 就係突然重啟 因為掛緊機走左去訓教 返黎部機就已經重開完了...

依家又有新情況 就係突然重啟 因為掛緊機走左去訓教 返黎部機就已經重開完了... ...
Clarkson0729 發表於 2013-5-15 16:35

咁底板同火牛都好大機會有事

死底板既話火牛一定都係老化到咁上下,所以兩樣都有事

好彩既話只死火牛唔死底板,不過睇你情況,似係兩樣死

咁底板同火牛都好大機會有事

死底板既話火牛一定都係老化到咁上下,所以兩樣都有事

好彩既話只死 ...
lampuiho 發表於 2013-5-15 18:56

佢只係重啟一次...成部機新砌返黎...會唔會過熱引致死內置LAN 然後導致重啟 ?

如果裝唔到driver,通常就係死果part,有保就去換,唔駛自己再去亂攪,一陣整死埋其他仲衰.

如果裝唔到driver,通常就係死果part,有保就去換,唔駛自己再去亂攪,一陣整死埋其他仲衰. ...
powerwhy222 發表於 2013-5-16 02:20

依家裝個新既驅動又無事...真係嘔血...會唔會驅動出錯引致認唔到內置LAN ?

佢重啟既原因會唔會係windows update??
定係..無故Reboot?

如果裝錯driver確實會用唔到lan..不過理論上都會認到lan

Asrock b75m r2.0 bios入面有無得選項獨立測試lan正唔正常?