真係黑仔,又一個硬碟突然讀取唔到數據...

一個外置1TB純作儲存相片用嘅,不管用ESATA或USB3連接都冇反應,兼桌面都見唔到個硬碟ICON.,裝置管理員就可以見到但變咗.....
點算...多年做背嚢友自由行搵命摶嘅相片,欲哭無淚 ...

究竟係邊隻read唔到?
disk 0 既d: drive
定disk 1?

究竟係邊隻read唔到?
disk 0 既d: drive
定disk 1?
留白兄 發表於 2013-5-16 10:48

係磁碟1........剛剛用另一個IDLE 硬碟插USB,又係一樣情況,係係話良好但見唔到有磁碟編號...
可能唔係接問題,會唔會係中毒?情況似係原來己接好嘅置就冇問題(EBOOSTA),若現在至接去部腦度就冇咗..???
IDLE 又係讀唔到.jpg

唉...真係唔知乜事嘞:
1.用另一個備份硬碟裝番入去個外置硬碟盒,用USB3一就見到個硬碟.即係話圖1嘅外置硬碟盒同接線係冇事嘅.同時就算現在至接去部電腦度係可以正常運作.
2.最先讀取唔到嘅外置備份相片硬碟,接去部HTPC度又見番哂啲檔案.
留白兄...究竟乜事呢?嚇餐死

1. 睇EPC咁耐 有重要DATA 要BACKUP應該睇過唔少次啩

2. 你火牛用咗幾耐?
     用機箱嘅USB ESATA 定底板個USB ESATA
     睇個情況 會唔會係電力不足引致?

1. 睇EPC咁耐 有重要DATA 要BACKUP應該睇過唔少次啩

2. 你火牛用咗幾耐?
     用機箱嘅USB ESATA 定底板個 ...
gamebridgese 發表於 2013-5-16 11:22

所有都係用外置盒,電力就唔担心出問題,反而現在唔佑乜事,將個硬碟由HTPC轉番呢部腦度又試見唔到個碟....睇嚟要重裝OS一次.

mpegdecoder 發表於 2013-5-16 12:20

好多謝你指引...即時解決咗.

搞笑你都未給磁碟1  代號

搞笑你都未給磁碟1  代號
kenng2321 發表於 2013-5-16 12:27

係用開嘅硬碟,從未試過要俾編至可以讀取.今次唔知出咗乜事啫