求救-顯卡黑屏問題

小弟前幾日入手左一張580(新卡)
第一日未玩game時無事
第二日裝左隻farcry4,玩左無幾耐開始黑屏
之後兩日愈黑愈多,有時玩game黑,有時上網都黑

而黑屏既時候比較特別,首先mon會寫住無訊號,
但cpu,火牛會繼續轉,顯卡led信仰燈,顯卡風扇仍然開住無停
黑屏後電腦仍然有聲一段時間,不過控制唔到
黑屏後唔會恢復正常,必需重新開機先有返畫面

測試期間發現,內顯唔會黑屏,火牛夠力推(新火牛550w,降頻三分一仍有黑屏)

所以想問今鑊係咪幾乎可肯定係壞卡?除左壞顯卡之外,仲有冇d比較大既可能呢?
唔該晒咁多位

新火牛都有機唔掂(壞)

回覆 1# cks117

Display card got problem, go back and replace a new card !

We should know, New never means 100% working..

新火牛都有機唔掂(壞)
tak7110 發表於 2017-7-1 11:55

火牛正常轉
而且降頻都黑

回覆  cks117

Display card got problem, go back and replace a new card !

We should know, New never ...
PT100 發表於 2017-7-1 12:23

我都覺得似
最新情況係我重新插過張卡
試重裝driver
結果佢話   找不到amd圖形硬體

但顯卡led同風扇仍然開住

回覆 5# cks117

This is good, certified

Save time to test the defected card

Bios有無得更新?

火牛正常轉
而且降頻都黑
cks117 發表於 2017-7-1 12:56

轉唔代表正常,換個試下