[求救] 洋垃圾唔知壞乜

小弟係馬雲店買左部洋垃圾電腦, 一到貨裝完開唔到機,
開機果陣出現2短5長既BIOS 必聲 (無重覆), 無畫面 (螢幕顯示:沒有訊號輸入),
CPU風扇著, 顯示卡風扇著

影片:https://youtu.be/TFnVDmYnNNE

做過以下測試:
1. 拔掉CPU開機 -> 沒有任何必聲, 無畫面
2. 拔掉所有RAM -> 沒有任何必聲, 無畫面
3. 拔掉顯示卡 -> 出現2短5長既BIOS 必聲, 無畫面 (一樣)
4. 更換顯示卡插槽 -> 出現2短5長既BIOS 必聲, 無畫面  (一樣)
5. 更換另一張顯示卡重覆3,4 -> 出現2短5長既BIOS 必聲, 無畫面 (一樣)
6. 逐條RAM遂個RAM槽插 -> 出現2短5長既BIOS 必聲, 無畫面  (一樣)
7. 開機用溫度計量CPU溫度: CPU溫度隨時間上升
8. 所有顯示卡係第部機試過運作正常 (09:15PM 更新)

底板: 中誠cufo x79-E 大板 (418人仔)
CPU: E5-2630L (135人仔)
RAM: Samsung ECC 1333 8G *4 (120人仔*4)

CPU同底板都可以退貨, 但好貴, 請教下大家有冇意見係邊個壞

搞左三日終於搞點, 我落左高登某相熟店鋪做測試, 老闆好好人咁借左張debug卡俾我, 發現係顯示卡所造成既error, 老闆仲拎左十幾張顯卡俾我慢慢試, 最後發現只有需要外接電既顯卡可以開到機, 其餘唔洗外接電既都開唔到機。所以初步懷疑係塊板既電推唔郁張顯卡。然後係咁二兩百幾蚊買左佢張二手既ati 7770當係感謝 (反正都要用)

裝完win10, 暫時正常, 我仲在生未爆炸, 感覺比我另一部既i5 4440反應慢左少少, 不過135人仔既u我無expect太多haha

值得一提既係, 間淘寶(自己從塊板既名推斷下係邊間)個客服精通國術太極, 推來推去, 一陣又話售後未上班, 到售後上左班轉介左我去比工程佬, 搵工程佬要加佢qq, 加佢qq等足一日都無人應機, 一應機就叫我搵售後, 然後售後叫我退貨, 又話咩必需要包裝完整無缺先可以退, 個盒如果撞崩一角都會拒收, 我同佢講話我一收到貨個盒已經變左形, 佢又話佢100%肯定包得好好唔會撞到咁, 將個責任推返俾我,
好在最後搞得掂, 唔係退起上來都唔知點搞

CHING, 買左幾錢?

回覆 2# kelvin010

就咁底板cpu同ram洗左1000人仔左右

回覆 3# 588494

買返黎果時講明話係洋垃圾?

最好所有野獨立試

回覆 4# kelvin010

當然無話係洋垃圾。
無第塊LGA2011...所以RAM同CPU都獨立試唔到

一條一條ram咁試,或用條好ram試
最黑仔就係板壞, 得1個pcie槽?
Display卡 有無插個其他槽

回覆 6# kelvin010

逐條逐個槽試過哂,total 16次,
PCI-E有兩個,換過兩張display,插過兩條槽,都係一樣。

因為都可以退貨(換貨),但好貴,想知道去退CPU定板好d

回覆  kelvin010

逐條逐個槽試過哂,total 16次,
PCI-E有兩個,換過兩張display,插過兩條槽,都係一樣 ...
588494 發表於 2017-7-5 21:05

自己上大陸寄啦

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

試吓reset bios(如底板上有jumper或者㩒制)
又試吓唔用ECC,用普通ram睇過點

你話貴係指乜?
寄上去打稅定退貨要收你錢?
內地買電子野有咩e郁,喺香港寄番上去如果無發票,
可能會打稅或唔寄,都頗為麻煩,拎一拎上深圳或皇岡寄就好d

慘阿, 一有問題就真係得個慘字形容到