windows 10 入唔到c drive, download 唔到野,但入到windows

windows 10 入唔到c drive, download 唔到野,但又可以正常入到windows,同埋可以開ms word

請問部機係咪仲左毒? 定係有野set 錯左?

download 唔到野即係點?
有咩警告視窗彈出來?

download 唔到野即係點?
有咩警告視窗彈出來?
trustme133 發表於 2017-7-30 14:35

其實我係幫人問

佢部機入到windows ,可以開MS Word ,但就唔可以把電話d 相抄過去 c drive

因為佢個windows 係windows 10, 而windows 10 default 會把下載的file 儲起"下載"的folder

而佢個windows 唔可以write 野,所以令佢下載唔任何file

其實我係幫人問

佢部機入到windows ,可以開MS Word ,但就唔可以把電話d 相抄過去 c drive

因為佢個w ...
ronan 發表於 2017-7-30 17:29

即係無足夠權限.
只有用管理員身分提升權限.
部機唔係你個fb,係佢屋企人俾佢用?

學校機?

即係無足夠權限.
只有用管理員身分提升權限.
部機唔係你個fb,係佢屋企人俾佢用? ...
trustme133 發表於 2017-7-30 17:49

係wo, 唔記有得set 限權,都可以控制佢唔可以抄野或download 野

我仲以為佢個windows 仲左毒,所以唔可以write 任何野去個c drive 度,原來可能同限權有闗

部機應該係佢企人比佢用,我再問下佢先

我今日問過我朋友,佢話入windows 時唔駛輸入任何password, 所以唔關permission 事?

咁在 folder create text file, then save ,
又比唔比

咁在 folder create text file, then save ,
又比唔比
raym123 發表於 2017-8-6 00:03

唔比呀,但就可以開ms word, 之後d file save 起手指入面

唔係鎖AC就鎖HDD只讀不能寫.
可以直入桌面,但只有讀取權限.