手提電腦開機問題

基本上每日一開機就會出現
畫面定格無法控制
等一陣會自己reboot
reboot後有一半機會可以正常返
但有30% reboot後在未登入的情況下寫著登入名稱或密碼錯誤
但我當時還未按任何鍵的
只要正常返, 當日所有使用都會一切正常
有冇人知道我部電腦發生咩事?

background:
acer v5 471G
i5-3317u
gt620m 1gb
hdd已換ssd

試吓用擦膠擦吓 Ram 啲金腳再重插番,睇吓有冇改善,都唔得就可能顯示芯片有問題

試吓用擦膠擦吓 Ram 啲金腳再重插番,睇吓有冇改善,都唔得就可能顯示芯片有問題 ...
eric8810 發表於 2018-1-25 09:37

好的謝謝你的建議

壞顯示晶片
lemonhk99 發表於 2018-1-25 10:26

但我好奇的是如果真係壞晶片,
為何只有開機時才會出現問題,
開機成功後卻不曾出現

但我好奇的是如果真係壞晶片,
為何只有開機時才會出現問題,
開機成功後卻不曾出現 ...
hipce012 發表於 25/1/2018 10:54

你亦都可以試吓 Uninstall 個顯示卡 Driver, 再上網去搵返個最新嘅 Nvida GT620M顯示卡 Driver 裝番落去,喺顯示卡選項,睇吓有冇得選唔加速,睇吓有冇改善

你亦都可以試吓 Uninstall 個顯示卡 Driver, 再上網去搵返個最新嘅 Nvida GT620M顯示卡 Driver 裝番落去 ...
eric8810 發表於 2018-1-25 11:29

an update for you.
剛剛才發現原來我仲未裝620m driver
所以一直都只係用緊intel hd4000

an update for you.
剛剛才發現原來我仲未裝620m driver
所以一直都只係用緊intel hd4000 ...
hipce012 發表於 2018-1-25 12:03

another update.
我以為係我自己手動關左bios所以用唔到620m
但我剛才已經set from integrated to switchable
但入到win同樣無法在裝置管理員搵到620m
亦無法安裝driver (因為找不到顯示卡)