外置usb硬碟用EaseUS Data Recovery Wizard scan問題

因外置usb硬碟插入部pc已經睇唔到裡面file甚至hang咗係度,我用EaseUS Data Recovery Wizard 11.9 scan 但停係1個scan file已經4日(大約scan 咗80%),係咪外置usb硬碟已經廢咗,d file 已經救唔返晒,可以息咗唔再scan?

因外置usb硬碟插入部pc已經睇唔到裡面file甚至hang咗係度,我用EaseUS Data Recovery Wizard 11.9 scan 但 ...
hellolo 發表於 2018-1-29 13:58

easeus 免費版嗎 ?  佢有限制救 data 量

用 recuva free 無限量

多數係,   如果有其他 PC 可以試多一次就可以証實
snap820 發表於 2018-1-29 14:20

同一pc已經試過係大約80%停係度scan,就係嚟個file頂住去吾到後面

easeus 免費版嗎 ?  佢有限制救 data 量

用 recuva free 無限量
imax 發表於 2018-1-29 14:57

開心easeus,唔關限制救 data 量

如果隻外置拆開,入便係標準嘅內置SATA硬碟,用內置方式接入電腦,可能會有唔同結果。

哦~明白 。SATA 份電子板壞 ?  拆殼拎個硬碟出來救

回復 1 #hellolo

用 easeus 救去到某點卡住,用其他 S/W 唔卡住 !   我試過㗎

回覆 7# imax
的確係多隻香爐多隻鬼同埋速度問題。
經usb做,長時間scan容易hang咗,內置模式就穩定好多。
同埋壞硬碟個狀態可以好飄忽,一時得又一時唔得,內置速度高d,救嘅機會就多咗。

不過e+好多外置硬碟(短身嘅)入便都已經唔再係標準SATA介面硬碟,usb線路都內置埋嚮硬碟塊板度,SATA就部份cut咗....

如果隻外置拆開,入便係標準嘅內置SATA硬碟,用內置方式接入電腦,可能會有唔同結果。 ...
feedback 發表於 2018-1-29 15:38

ching用內置方式接入電腦,電流會吾會比插usb大咗?還掂都壞我真係唔怕拆開搏下,至怕連電腦都會燒埋
我果隻係外置 usb hitachi 720