訓醒開機stuck住係bios介面,咩事??

訓醒就甘,微星板

check 下 hard disk 見唔見到
snap820 發表於 2018-2-4 11:17

見到,認到

check 下 hard disk 見唔見到
snap820 發表於 2018-2-4 11:17

msi板,裸機3年,清左塵都唔得,唔知係未兩隻ssd raid 0 打柴

REMOVE ALL USB DEVICE 除左KB + MSE

我有個SAME CASE 是手寫板影響 (手寫板(新買)冇壞,只是不少插著開机,入OS再插可正常使用)

msi板,裸機3年,清左塵都唔得,唔知係未兩隻ssd raid 0 打柴
ultramable 發表於 2018-2-4 11:50

吾駁HDDs 會不會stuck住係bios?

REMOVE ALL USB DEVICE 除左KB + MSE

我有個SAME CASE 是手寫板影響 (手寫板(新買)冇壞,只是不少插著開机 ...
drlui 發表於 2018-2-4 11:51

我以前都試過有呢個情況,但今次咩都無插,試過連keyboard+mouse都無插,一樣停左係個bios大畫面,可能要砌部新機今日去,因急用

TRY RESET BIOS

掹走兩隻  SSD , 馭隻 USB 手指再䦕機試下  

如果出現  "Please select a bootable device" , 就可 ...
snap820 發表於 2018-2-4 12:01

部機u係洋垃圾 e5 2680v2 10c 20t , ram 都係淘返黎 叫gloway, 試過換過sata線,我諗緊係未兩隻data ssd 行raid0 耗盡完, 但又認到,3年就打柴,一年半前日日開住24/7 運行vm