求救!新手砌機裝唔到風扇!

小弟第一次砌機,係裝CPU嘅時候(ryzen 1600 )未插到入底板D㝫就鎖實左個扣(我以為唔洗入曬去),已經唔知有無整壞左粒CPU? 之後佢自己sir翻落D㝫度我先知道自己整錯左? 咁之後就裝原裝風扇啦,點知又好似唔係好啱位,D螺絲轉黎轉去都落唔到去咁,一扭個螺絲就有D怪聲,到其中一個角好似落到去少少嘅時候,另一邊就會彈曬出黎,完全上唔到。我見D散熱膏好似已經比我搞到出曬黎,因為我用左好多力都整唔到? 我已經拆左塊底板風扇位個兩舊野。求求各位救救小弟!!唔該曬!!(sorry for 1999!)???

賴咗野先上嚟問,第一次砌機,首先做好功課,上網大把教學。
過埋年上A Shop比A sir砌,順便學吓嘢。

and原装散熱~新手難上啲
對角上,第1口螺絲先擰3下,對角 第3口螺絲再擰3下
>2>4......
如果單邊1>2咁樣擰螺絲,上太多下,3>4螺絲好難上到

簡單講 對角上,如果第4粒都係争小小上唔到
手要定,比多小小力禁落去一定上到

總有第一次 切記不要心急

https://www.youtube.com/watch?v=9VtH0EJRyAc
對好螺絲位之後,要順序住粒逐少逐少收緊(保持個HS水平對位),直到全部收緊,單單扭緊一粒個HS就會走位。樓主趕住年初一玩,試吓扭緊高咗果邊,再校鬆低果邊,直到HS平衡,之後鬆開個HS或再鑲緊個HS,扭螺絲時不要讓HS太斜。
依家個HS冇扣具真係蝦人裝。