請問DISPLAY CARD壞左仲開唔開到MON??

我唔知係DISPLAY CARD定係RAM出問題
因為打打下機就會自動關機
以為係RAM壞, 就買左張新RAM卡, 但都係打打下就關機
我就估係DISPLAY CARD壞壞地, 但除左打機會關機外就冇其他問題
所以想知DISPLAY CARD壞左係咪MON會睇唔到野...
以家唔知係咩問題 ...

CPU: AMD Athlon(tm) II X4 635 Processor 2.90GHz
RAM: 6GB
DISPLAY CARD: NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
火牛: cooler master 400W

冇睇版規
[注意]提出問題時請提供config

1, 火牛幾多W ? 可能供電不足
2,可能OVERHEAT, Check 下CPU FAN & HEATSINK 有冇壓實CPU

我唔知係DISPLAY CARD定係RAM出問題
因為打打下機就會自動關機
以為係RAM壞, 就買左張新RAM卡, 但都係打打 ...
aa638b 發表於 2018-2-15 23:05

請 PO一PO PC Spec
睇情況似火牛供電不穩

Ram 壞多數會hang死,容易出藍屏
Display 壞多數一拉高使用率就會hold死畫面、出間線、花屏,甚至黑屏,但正常可以透過鍵盤入系統指令,如指令關機

sorry...

CPU: AMD Athlon(tm) II X4 635 Processor 2.90GHz
RAM: 6GB
DISPLAY CARD: NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
火牛: cooler master 400W

我玩TEAM FORTRESS 2唔夠半小時會自動關機 ...

400W有D 窄
隻牛有冇金銀銅認證?
冇就轉換率得6,7成左右

抓隻大D WATTS數試下

400W有D 窄
隻牛有冇金銀銅認證?
冇就轉換率得6,7成左右

抓隻大D WATTS數試下 ...
drlui 發表於 2018-2-16 10:07

thanks 新年快樂

你部新機定舊機?

你部新機定舊機?
花生糊 發表於 2018-2-16 21:22

舊機