電腦經常性hang機 好頹

CPU: i5 4460
RAM: 8gb
GPU: gtx 960

幾乎做任何動作會成部電腦無晒反應/等十幾秒先load到
好多時開program/folder超慢 甚至起chrome禁去另一個tab都會lag
禁我的電腦/控制台  都會load成十秒先出 或者直程freeze左

部機好似唔可以同時做兩樣野
e.g當開左隻game出desktop用chrome時, 個chrome都係會無晒反應 個視窗會黑左 要等幾十秒先會順

但係例如我開左控制台一次再close左佢,幾分鐘之內再開都會好順,不過隔多一陣就打回原形
總之我部電腦好似做任何動作都一定要lag一陣先用到
用到一陣之後又會打回原形

我已掃過毒,磁碟重組過,清過晒d暫存/registry
會唔會唔夠ram?定hdd有問題?
希望大家可以幫到我  已經比呢個問題困擾左一段時間
做過好多野都無用

可能壞hd,或問人借火牛試機

要快買ssd用crucial 275g/ toshiba q300 pro $6xx

CPU: i5 4460
RAM: 8gb
GPU: gtx 960

幾乎做任何動作會成部電腦無晒反應/等十幾秒先load到
好 ...
kelvin577 發表於 2018-2-21 02:57

呢個情況... 多數係主系統 HDD 有問題
長期hold住高熱但未到嚴重過熱程度都有機會咁樣
最後都係可能中咗毒,如果係裝咗神秘程式,病毒隱藏咗係未必掃到,試吓可唔可以調資料夾選項 - 顯示所有隱藏檔案,要 Double Check 真係 Click 咗而系統又顯示到隱藏檔案,顯示到而你之前又掃過多數無中毒

建議裝 Speccy 睇 HDD S.M.A.R.T Data & 溫度
同時裝 Core Temp 監控溫度

回覆 1# kelvin577

I vote it should be HDD problems, If you are using SSD, you should arrange an warranty replacement

change HDD la

九成壞HDD,快D買過隻SSD用啦,有D錢唔慳得

WD HDD 好易壞

2014 跟 HP 廠機隻Blue 1TB 無乜點用都死死下

N年前的Seagate反而健健康康!

自行拆出來對調使用

中毒?

如果咁樣係唔係代表唔關hdd事?