拉動Window時有鬼影

已經係最新AMD Official Driver (其實一直都係咁, 已經update左6-7次driver都仲係咁)
比埋片大家睇, 其實我唔係drag得好快......

打機時3D效能又冇問題(Windows Mode同Full Screen都ok), 又冇爛畫面
但係就係drag Window時有鬼影

影片
https://youtu.be/zd0W_z9iCpw

CPU: Intel E3-1230 v3@3.3GHz
RAM: 32GB
HDD: SSD
Display: ASUS R9 280X DirectCU II TOP

已經係最新AMD Official Driver (其實一直都係咁, 已經update左6-7次driver都仲係咁)
...
wunit 發表於 2018-2-24 20:29

你開返AERO 介面再試(有透明果D)

WINDOWS 7啟用非AERO介面有可能會關閉GPU 硬體加速

回覆 2# s84292

Aero 介面浪費很多屏幕空間......

回覆  s84292

Aero 介面浪費很多屏幕空間......
wunit 發表於 2018-2-28 01:39

咁你唔試又點知係唔係呢個問題, 再對正下藥.
如果要咁樣先fix到, 再浪費都要開啦.

回覆 4# qaz11

咁我放棄, 因為工作關係, 我要用兩層Taskbar (成日幾十個Window開住.....而且唔可以比佢在Taskbar合併), 如果用左Aero Theme, Taskbar的size影響最大

不過唔講唔知原來係因為classic theme冇得開desktop acceleration

回覆  qaz11

咁我放棄, 因為工作關係, 我要用兩層Taskbar (成日幾十個Window開住.....而且唔可以比佢在Ta ...
wunit 發表於 2018-2-28 02:13

AERO 介面係可以關Taskbar合併,係工作列設定應該搵到合拼選項
因為太耐冇用win7, win8.1同10會自動跟返你工作數目縮放, 如果真係需要多層~建議都係裝個工作桌面管理程式
螢幕擷取畫面 (3).jpg

不過其實windows 8.1/10 windows + tab ,對我呢d只開10-20個黎講都已經好好用
螢幕擷取畫面 (1).png

AERO 介面係可以關Taskbar合併,係工作列設定應該搵到合拼選項
因為太耐冇用win7, win8.1同10會自動跟返你 ...
s84292 發表於 2018-2-28 08:01

Aero個兩層taskbar比classic個兩層厚好多....