無啦啦開唔到機

本身好正常咁用緊 琴晚熄左 跟住而加就開唔到
無畫面 無聲 風扇同燈都有著
試過蚊ram  蚊cpu 蚊顯示卡 插左蜂嗚器 不過 全部都無beep beep聲
電腦配置如下
Cpu:ryzen 5 1600
Mb:asrock ab350m pro4
Ram:team delta ddr4 2400mhz 8gb x2
Display card:galax gtx 1070
Psu:antec neo eco ii 550
可唔可以拎d硬件上代理 比佢試? 因為我見我底板 顯示卡 火牛都係同一個代理

不過 另外有個問題 隻火牛我之前拆開過 佢會唔會唔受保?

只好辛苦D, 逐樣去代理試

華擎我用過4塊板有兩塊要回廠6星期,以後都不敢用,用回華碩因喜歡其有過流保護,不那麼容易燒  ...
blackkh 發表於 2018-3-10 08:50
我塊Asrock 翻新板剛換一星期又吾著完全無反應

唔該哂咁多位師兄,已經證實左係底板燒左
呢塊板我已經燒過2塊,上到去都係即場換比我
今日轉番用intel 可 ...
kingli1234 發表於 2018-3-10 03:44

華擎我用過4塊板有兩塊要回廠6星期,以後都不敢用,用回華碩因喜歡其有過流保護,不那麼容易燒

咁易燒板, 會唔會係火牛, 機箱有地方短路
snap820 發表於 2018-3-10 04:45

呢d唔太識 有無方法可以比細佬參考check check佢

唔該哂咁多位師兄,已經證實左係底板燒左
呢塊板我已經燒過2塊,上到去都係即場換比我
今日轉番用intel 可能我唔夾amd或者asrock啦

本身好正常咁用緊 琴晚熄左 跟住而加就開唔到
無畫面 無聲 風扇同燈都有著
試過蚊ram  蚊cpu 蚊顯示卡 插左 ...
kingli1234 發表於 2018-3-7 08:36

似係 Ram / 火牛 有問題
亦有可能係顯卡,個人用過 Galax 1060 無故突然死亡
希望你唔係呢個問題 / 中招

隻火牛我之前拆開過 佢會唔會唔受保?
└>> 睇吓有無傷到貼紙位,呢隻牛有時唔係貼響鏍C位

好大機會隻牛唔夠力; 你張卡要求火力:

Minimum 500W or greater system power supply

你隻牛打85折都係得470火, 我之前用呢隻牛推R7 260x 都唔夠, 呢到D師兄極力要小弟換牛, 最後換左隻700火解決了.

你宜家開唔到機, 試下拆張板出黎, clear bios, 用一條ram黎開機, 試下work ng work, 跟住ram setting咩都唔攪, 駁HDD入唔入到windows.