同一個port, 第3隻硬碟出 C5 error, 咩事呀??

第1次error 係隻 WD 640G AALS, 兩年前
第2次 又出C5, 係WD PURX 3T, 用左年幾, 唔見左張單+保用證, 慘
第3次, Toshiba 3T DT01ACA300, 用左174小時, 開機95次咋大佬......

係咪咁黑仔, 定係SATA port, cable, 抑或隻牛供電出事呢? 都係同一個SATA port

好灰

c5出現error未必一定有事嘅,
用系統的磁碟掃描, 勾選 "自動修正檔案系統錯誤" & "掃描和嘗試恢復損毀的磁區" 行一次
或者
對該硬碟直接做 "完整格式化(非快速)"
就可修復, 處理後c5歸0就OK,

若果c5的數字去咗05, 就表示真係有壞磁區。

c5出現error未必一定有事嘅,
用系統的磁碟掃描, 勾選 "自動修正檔案系統錯誤" & "掃描和嘗試恢復損毀的磁區 ...
Leeahye2 發表於 2018-9-22 15:37

C5 Raw values 係 10, 係咪certified?

C5 Raw values 係 10, 係咪certified?
soccerism 發表於 2018-9-23 16:38

C5唔係壞區,只係隻硬碟嘅ECC發現個磁區數據唔完整所以Mark咗個磁區係C5,多數係供電不穩或Hang機引致,05先至真係壞區。

建議你真係換下SATA線或火牛會好啲。

soccerism 發表於 2018-9-23 16:38

我2樓咪講咗, 唔一定有事, 做完修復c5會歸0,
但要睇05嗰度係唔係會接收咗c5個數值...

有冇 smart info 看看
可能供電不穩 / 個port 可能真係有問題

今朝出埋C6, 熄機換SATA cable, C6消失, 都係FORMAT 過
結果.......
真係出05 error: faint:
唯有, 星期二打去代理, 希望受理吧......

回覆 7# soccerism

本來硬盤壞就唔出奇.我現在都冇用原裝線了或買雜牌線.
關機最好先關運行中軟件.不是全桌面一鍵關機
盡量不要用機箱開關機
關機後不要關閉電源火牛
1.先睇硬盤是否上實.
2.發現sata插口有問題就或轉線即轉第二個

個port位有問題唔出奇

今日拎去代理啦, 用左唔夠兩個月就出事, 蝕D車錢都要, 好在葵興地鐵行去約5分鐘左近, 比起九龍灣果兩間近左少少
去到, 明顯係小型公司, 問左咩事, (BAD SECTOR), 拎左入去檢查一陣, 話可以一換一, 問明係咪翻修貨, 話係全新
來回冇左好多車錢+時間