「求救」重新開機後 cpu selftest 失敗

6700k
asus z170pro

一分鐘前好地地正常使用
熄左機換左幾條sata 線之後就開始著唔返機
底版粒 cpu led 長著
拆左display card 所有sata 裝置reset 埋 bios 剩係用一條ram 試都唔著
係唔係即係突然打柴
有冇乜野係漏左做

牛係antec neoeco 650w

唔該各位師兄!

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)

試左單ram 插哂所有 ram 糟都唔得
甩左粒cr2032都唔得

唔知係死底板定 psu
cpu 應該就唔會突然死亡掛

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)

既然 "底版粒 cpu led 長著"

試吓重裝粒cpu , 落番散熱先可試機

試左單ram 插哂所有 ram 糟都唔得
甩左粒cr2032都唔得

唔知係死底板定 psu
cpu 應該就唔會突然死亡掛

via ...
gagtwo 發表於 2018-12-3 11:55

想問一句, 你係唔係插住電 (即係底版著住燈)來換RAM, 來拆DISPLAY CARD?

既然 "底版粒 cpu led 長著"

試吓重裝粒cpu , 落番散熱先可試機
raym123 發表於 2018-12-3 11:57

試過了
cpu 插針冇事
重裝過換左散熱膏

用緊h150ipro

所有風扇都有轉
係粒cpu led 長著

兩條gskill rgb ram 都有著燈
試過哂兩條 單插唔同插糟都唔著

想問一句, 你係唔係插住電 (即係底版著住燈)來換RAM, 來拆DISPLAY CARD?
Yucie 發表於 2018-12-3 11:58

當然不是啦師兄

熄哂電甩左條iec 先 甩硬件

試過了
cpu 插針冇事
重裝過換左散熱膏

用緊h150ipro

所有風扇都有轉
係粒cpu led 長著

兩條gski ...
gagtwo 發表於 2018-12-3 12:02

試下張HDMI 頭換去底版個HDMI 度開機

試下張HDMI 頭換去底版個HDMI 度開機
Yucie 發表於 2018-12-3 12:08

試過了

剩係底板cpu psu 同ram 都開唔到機

但明明一分鐘前先正常使用
一熄左就開唔返了

唔知會唔會係塊板突然死亡

試過了

剩係底板cpu psu 同ram 都開唔到機

但明明一分鐘前先正常使用
一熄左就開唔返了

唔知會唔 ...
gagtwo 發表於 2018-12-3 12:13

你個MON 有無VGA 頭, 唔係用下VGA 試試
如果真係底版壞, 有保好快D 換啦

講時講, 你個MON 有無試過其實有無反應?
仲試下羅部機插去電視個HDMI 位試試

只可以做 AB Test. 問下 A sir 方唔方便做testing, 比少少A fee 好過煩餐死.