(請教)協助評估問題

小妹電腦規格
amd fx4300
紅海cpu散熱扇
asrock 760gm-hdv(最近7月21日先買)
4gb ddr3 ram
256 ssd hdd sata
500gb hdd sata
dvd-rw
內置讀卡器一個

電腦少用,但發現最近開機不到10分鐘就會出藍畫面,跟住重啟,之後我就關機,隔一日後再用黎轉片,用唔夠一個鐘直頭黑畫面,之後再開唔返,

琴晚裸跑但玩左三個鐘又無死畫面(裸跑硬件一樣係機箱拆出黎)

今日又裝返入機箱,插返齊上面所有野....但又出藍畫面又死機.....

究竟乜野事呢????
係咪主機板顯示晶片有事???

因為重啓好快....只影到以下

剛剛影到藍畫面的錯誤碼
上網找左一個修正檔
希望安裝後沒問題
https://answers.microsoft.com/zh-hant/windows/forum/all/windows-7重開機/b67a58c4-44b0-474c-8367-7aa06b070ea0

下載唔到修正........win7唔算好舊姐

現在處理方法用win update 更新左一個應該係amd-media既修正檔,希望有改善

下載到修正都多數冇用,
正常你有開window update, 關你用的hardware ,  修正多數都apply 咗

通常都只有check 零件有冇插鬆/移位, 接口有冇氧化, 即係重插/抹吓金手指,
或装OS隻碟有冇bad sector, 重装 window

最後換 ram , 底板, cpu

onboard display 花畫面,我會 check ram 先

onboard display 花畫面,我會 check ram 先
觀星是答案 發表於 2018-12-27 00:35

明天放工下載個check ram既軟件試下

via HKEPC Reader for Android

裸跑時就無死機 都係有駁住個內置讀卡器

小妹電腦規格
amd fx4300
紅海cpu散熱扇
asrock 760gm-hdv(最近7月21日先買)
4gb ddr3 ram
256 ssd hdd sat ...
chi333 發表於 2018-12-26 21:20

裸跑無事,入機箱至出事,最有可能係散熱有問題,或者係安裝時有接觸不良之類。

scandisk 睇下HD有冇file/sector出事.
再唔係用sfc睇下windows有冇壞system file.

回復 5 #1chi

無呀

裸跑無事,入機箱至出事,最有可能係散熱有問題,或者係安裝時有接觸不良之類。 ...
高登阿伯 發表於 2018-12-27 01:34

散熱應該唔係,我長期無用側板

而且我係無拆過cpu,直接拎塊主機板出黎用,最多只係將ram互換插槽,但入機箱就出事

裸跑時只有一隻ssd,其他無野插過

短路就.....我都唔知,用既銅柱螺絲都係一路用開的

散熱應該唔係,我長期無用側板

而且我係無拆過cpu,直接拎塊主機板出黎用,最多只係將ram互換插槽,但入 ...
chi333 發表於 2018-12-27 02:32

咁有冇試過裸跑時插返齊所有嘢?睇落似係裸跑時無插嘅嘢引致問題。

或者可以試下入返機箱之後,只插ssd 同其中一個裝置開機,逐個排除問題。