滑鼠中間個轉輪不正常如何自修?

滑鼠按鍵不靈可自修,但
滑鼠中間個轉輪運作不正常如何自修?
一路向上卷緊時經常會向下CHOK, 一路向下卷緊時 ...
rmhc 發表於 2019-1-8 15:14

Mouse中間滾輪detector有兩種:optical或mechanical encoder,依家好似大多數都係mechanical encoder(下圖),呢隻野用得耐就會有D金屬粉因磨擦得多而走出黎,咁就會short錯pin而有時影響個訊號,令部腦誤判方向

要換呢隻野都幾麻煩,因為個高度隻隻唔同,我之前試過攞條屍黎換,點知換完係唔啱高度,唯有打散隻舊encoder(拆4個扣),用火酒重新清洗contacts之後再上雪油,鉗番實之後再焊番上去,之後都冇咩事,後來因為成套KB/mouse換先攞去回收。

Mouse中間滾輪detector有兩種:optical或mechanical encoder,依家好似大多數都係mechanical encoder( ...
wyhui5124 發表於 2019-1-8 16:20

你買錯高度, 買對的話, 好容易換 (只要識用喇雞).

via HKEPC Reader for Android

你買錯高度, 買對的話, 好容易換 (只要識用喇雞).

via HKEPC Reader for Android
behappy 發表於 2019-1-8 16:50

我點會花錢去買一粒呢D encoder呀,淘寶運費+集運費仲貴過粒encoder N倍,之前係拆D廢mouse屍諗住用得番姐

無電子 DIY 能力,又純綷只係用個 Wheel 做 Scroll Up/Down 的話,可以試下用 S/W 方法解決。

https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2390918
無論隻 Mouse detect 到係向上或向下轉,齋轉個 Wheel 就會當向下轉;Hold 住 Right button 去轉就當向上轉。

但如果經常要用 KBModifier+Wheel(eg. 好多 S/W 都用 Ctrl+Wheel 做 Zoom In/Out),要加多幾行 Script 去做。

新高登買個先 20蚊,如藍牙,過鴨寮街搵下 APOINT,呢款算抵玩,唔建議買所謂 GAMING MOUSE,越多零件架構越複雜越易壞,壞左都唔易整

加一滴衣車油,搞掂。
信我

其實拆開壞的仲發得多時間, 淘寶都係講緊 2蚊 粒, 而且用料比較好。

有時d位啱啱好,diy又吾系機械手臂,差1-2mm有咩奇。早排焊隻收音機vr,5腳搞大半日again&again。唯有比d耐心,搞定就小件垃圾。同無恥的歐綠帽稅比... 可以的話,環保好過買新。

滑鼠按鍵不靈可自修,但
滑鼠中間個轉輪運作不正常如何自修?
一路向上卷緊時經常會向下CHOK, 一路向下卷緊時 ...
rmhc 發表於 2019-1-8 15:14

如果本身吾貴,我買過一隻算喇。  但如果有興趣,可以玩下,用開有感情,而且沒咁浪費