換左顯示卡同MON,打機時滑鼠移動變慢

較到低效都會
之前用舊卡都冇呢種情況
舊卡960ti
新卞1070ti

會唔會買番黎張卡壞?
定係i5 cpu推唔郁

較到低效都會
之前用舊卡都冇呢種情況
舊卡960ti
新卞1070ti

...
asd2016 發表於 2019-1-30 15:38

隻隻GAME都係咁,都剩係得一隻?

應該係滑鼠DPI 設定問題,唔關顯卡事,有D 滑鼠原廠程式會針對唔同APPS自動換DPI
或者遊戲內置的敏感度設定

隻隻GAME都係咁,都剩係得一隻?

應該係滑鼠DPI 設定問題,唔關顯卡事,有D 滑鼠原廠程式會針對唔同APPS自動 ...
s84292 發表於 31-1-2019 10:31

試左2隻game都係咁...
zowie mouse,應該冇原廠程式
換埋mouse,pad都係一樣,打機時移動時會click住咁

樓主:
CPU high load 都會影響 滑鼠反應
你提供資料不足(config又冇提{I5都有幾代啦} / game 無數種 / 是否多工作業)

樓主:
CPU high load 都會影響 滑鼠反應
你提供資料不足(config又冇提{I5都有幾代啦} / game 無數種 / 是 ...
jc0604535 發表於 31-1-2019 19:37

i5-6500 3.2GHZ

樓主先CHECK 個CPU Loading 是否很高,係嘅話有機會CPU唔夠力/吃力。
我BT 嘢 高CPU loading 果時都會滑鼠反應慢(8700k +32GB RAM + GTX 1080)

會唔會係換左 mon 個 res 高左,而 mouse dpi 冇加大所以見慢左 ?

Zowie mouse 係 hardware 轉 dpi 的,可以試下

回覆 6# jc0604535

100% full load 時,打機時滑鼠移動變慢

回覆 7# wi111

換左mouse一樣係咁..

咁就真係要睇下當時 CPU, HDD loading 係唔係爆