突然間上唔到網 求救 網卡有黃感嘆

岩岩上上下網突然無反應右下紅叉
裝置管理黃感嘆
機都洗埋 都係無用 Intel 個驅動話掃唔到我個型號
intel ethernet conection i217-v  我個卡no
機背插左線無燈
求救

我 LAN 線都係上唔到,心中有數,好在一早改用 WIFI

岩岩上上下網突然無反應右下紅叉
裝置管理黃感嘆
機都洗埋 都係無用 Intel 個驅動話掃唔到我個型號
intel e ...
eminem25fai 發表於 2019-2-5 00:58

插線無燈應該壞左
插張 LAN 卡頂住先

回覆 3# 觀星是答案

無第二張 要等初四。。。
可能應該自己換 想問 如果我用呢張卡 咁仲有邊張卡岩我個底板?
定無分架?

回覆  觀星是答案

可能應該自己換 想問 如果我用呢張卡 咁仲有邊張卡岩我 ...
eminem25fai 發表於 2019-2-5 12:57

買一張你塊底板可以插到既 slot (依家一般都用到 PCI-e , 問題係你塊底板有無吉既 PCI-e slot 可以插)
又或者買個 USB 轉 LAN 既線 , 當然如果係 USB 2.0 , 速度就行唔到 1000M

回覆 5# 觀星是答案

師兄不如送佛送到西 haha
你見我都係電腦白痴
我底板岩岩用手機dl左cup黎睇 係b85-pro gamer
想問埋咩lan卡岩用
岩岩先爬文 我個個係個底板lan位燒左應該。。。。

唔該哂師兄

回覆  觀星是答案

師兄不如送佛送到西 haha
你見我都係電腦白痴
我底板岩岩用手機dl左cup黎睇 係b85 ...
eminem25fai 發表於 2019-2-5 13:31

如果係呢塊
https://www.asus.com/tw/Motherboards/B85PRO_GAMER/

咁你可以用 PCI-e LAN card; 但我唔知你底板有無用晒 PCI-e 去插其他野
不過一般人依家最多都係插 display card 用黎打機

如果你 check 左底板既 PCI-e slot 無插卡 , 你可以自己去買 PCI-e LAN card
依家 epc 都有人賣緊 PCI-e LAN card , 不過你要升做中級會員先 , 同埋要諗掂點裝個 Driver (二手未必有 driver 碟跟俾你)

回覆  觀星是答案

可能應該自己換 想問 如果我用呢張卡 咁仲有邊張卡岩我 ...
eminem25fai 發表於 2019-2-5 12:57

見你對PC 唔識, 我幫下你啦

首先你底版有PCI 同PCIE 位, 我見到你塊底版PCI 位有3 個應該用唔晒
你可以買張平價 PCI 卡, 好似呢張BUFFALO
Buffalo LGY-PCI-GT
5 草野就買到

然後就拆盒安裝

PCI/PCI-E 網卡安裝方法, 影片(聽唔懂佢講咩, 用YOUTUBE 影片字幕翻譯, 選中文繁體就有晒繁體字幕)

如果你部PC 無CD-ROM/DVD-ROM/BD-ROM
如果你係買呢張BUFFALO, 可以去BUFFALO官網下載DRIVER DRIVER
雖然一大堆日文, 見到個勾就CLICK 一下, 下面個紅大大個ICON 就可以比你按下載

下載完跟影片差唔多做法, 裝完DRIVER 上LAN 線就用得

回覆 7# 觀星是答案

我都係得張display卡 應該仲有位 轉頭及下

回覆 8# Yucie

好 唔該哂 咁我買你呢張先 不過黃金唔知初幾會開
不過如果有第二張好d 貴小小無所謂 com 用加有用就得