懷疑機箱電瓜左CPU同底板

話說琴晚部機唔著,就左試右試,死都唔著,以為火牛有問題,今日去買左隻新牛,點知番黎都係唔著,又走左出去買CPU同底板,番黎裝完著左下入到BIOS,點知一陣之後又FREEZE左,再著唔到,又左搞右搞,之後聞到有少少燶味即啪電掣,而家搬左去另一個機箱都係唔著,會唔會隻機箱本身D銅柱(係鐵有黑油果隻,非銅色柱)甩左油變左鐵整到底板短路電死埋CPU,如果係就大獲,兩套野都唔平

呢啲好大機會畫蛇添足

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.1.2)

呢啲好大機會畫蛇添足

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.1.2)
cyberyeah 發表於 2019-2-8 22:26

即係點,師兄,而家只係想整番部機用下

有時間上A-shop check 下好過啦。廢事晒無謂錢換錯零件

機箱個銅柱位要對岩底板個螺絲位. 有時唔著機可能只係個機箱開關製壞左..

有時間上A-shop check 下好過啦。廢事晒無謂錢換錯零件
TIMAXER 發表於 2019-2-8 22:36

A SHOP 要2月12號先開,如果唔係今日沖左上去啦

機箱個銅柱位要對岩底板個螺絲位. 有時唔著機可能只係個機箱開關製壞左..
dadadede 發表於 2019-2-8 22:48

SHORT過PIN,著機後CPU燈著左,過唔到POST

試吓換RAM, 唔得就rest Bios

試吓換RAM, 唔得就rest Bios
dadadede 發表於 2019-2-8 23:00

試過唔用RAM,SHORT CMOS,都是BOOT唔起

試過唔用RAM,SHORT CMOS,都是BOOT唔起
隨機人生 發表於 2019-2-8 23:15

唔插Ram  boot 唔到機喎.!,  仲有short Cmos 針腳要熄左機先做..short 一下就得...個jump 要攞走佢, 唔好插住開機..!