換完底板+cpu就變左咁(已解決,謝謝)

我新手,求教
係咪我插錯野?
開機入到window變藍mon 跟著自己重機
試過用內顯無畫面
換左ryzen2700x 同msi b450
用安全模式入到去但鍵盤同滑鼠都郁吾到

我新手,求教
係咪我插錯野?  
開機入到window變藍mon 跟著自己重機
試過用內顯無畫面
換左ryzen27 ...
kelvin00060002 發表於 2019-2-11 23:59

舊有window?
win7定10 ?
若用回舊window,拆機前有否清走
前底板所有drivers?

2700Ⅹ係無内顯渦,正常架

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

舊有window?
win7定10 ?

2700Ⅹ係無内顯渦, ...
akam7777 發表於 2019-2-12 01:36

無清到,用返舊win

via HKEPC IR Pro 3.5.0 - iOS(2.4.0)

舊有window?
win7定10 ?

2700Ⅹ係無内顯渦, ...
akam7777 發表於 2019-2-12 01:36

而家搞兩搞,連機都著吾到。。。

via HKEPC IR Pro 3.5.0 - iOS(2.4.0)

回復 1 #kelvin00060002

你之前個Win 10係咪用煙條?如果係就R.I.P.啦,重新format過再裝過Windows啦!

因為我之前都係咁情況

回復 kelvin00060002

你之前個Win 10係咪用煙條?如果係就R.I.P.啦,重新format過再裝過Windows啦!

因為 ...
antonyhk 發表於 2019-2-12 03:28

我之前係用intel
但win7

撞 driver 重裝方便D ...
唔係換返舊板+U 睇下入唔入得返去鏟 driver ...

我之前係用intel  
但win7  

kelvin00060002 發表於 2019-2-12 03:43

windows 7換板係要做多少功夫.
就咁就換更係blue screen啦.
上網打windowws 7換底板免重灌睇清楚步驟再來過.
即係裝番舊板+舊U.

安全模式入到去但鍵盤同滑鼠都郁吾到

正常, Win7冇內置USB 3.0 driver
要用PS/2 keyboard/mouse入去裝翻USB 3.0 driver, 後產走intel相關driver先得

不過留意, 官方黎講Ryzen其實係唔支援Win7, 只支援Win10