透過微軟官網,MediaCreationTool1809,下載WIN10試用版

透過微軟官網,MediaCreationTool1809,下載WIN10試用版,
現在是否只得WIN10家用版
已經沒有了WIN10專業版嗎
請師兄,請指教

只得WIN10版本,沒有其他選擇

尋晚啱啱用完

完整iso
喺裝嘅時候揀

裝果時揀的, 一開始CREATE果時只係LANGUAGE

謝謝各位師兄幫忙,解答問題

1809是否最佳版本?裝完是否不做update 最穩陣?

1809是否最佳版本?裝完是否不做update 最穩陣?
reddogdog 發表於 2019-3-4 20:45

1809 係上年10月份重大更新, 結果出現大量嚴重問題而被迫停用
當中出file 無𢼆消失, login 唔到等問題, 後來MS 今年fix晒後重發行

anyway, 我而家用緊無乜問題, 但係我唔建議常更新windows 10
我係windows 更新嘅其中一個受害者, 大約年半前公司部機更新完login 唔到, 結果要重裝windows, c drive 資料無晒

1809 係上年10月份重大更新, 結果出現大量嚴重問題而被迫停用
當中出file 無𢼆消失, login 唔到等問 ...
kennyleunghk 發表於 2019-3-4 21:38

真係唔好做白老鼠,1809 更新完所有68XX/69XX CPU BIOS都超頻唔到,等左半年先更新

其實重裝之前備份一次C就好

WINDOWS 10 炒WINDOWS 可以用重置 ,然後選保留檔案,
佢會KEEP你D FILE但照重裝WINDWOS

真係唔好做白老鼠,1809 更新完所有68XX/69XX CPU BIOS都超頻唔到,等左半年先更新

其實重裝之前備份 ...
s84292 發表於 2019-3-6 09:10

重置首要條件係要先登入到windows
更完連個系統還完都瓜埋, 當時已經試晒所有方法

但好多時都唔係自己想更新

重置首要條件係要先登入到windows
更完連個系統還完都瓜埋, 當時已經試晒所有方法 ...
kennyleunghk 發表於 2019-3-6 11:15

其實你入WINDOWS 10隻手指,
BOOT 機個陣第一個畫面就可以透過USB 重置

佢預左你地好多機會 BOOT唔入本身個WINDOWS