電腦 喇叭 有雜聲.... 求救!!!!

電腦 喇叭 雜聲 啲聲有啲似 沙沙聲 無聲時唔會有沙沙聲, 其他聲音
得係電腦 出個 喇叭 先會有.
試過換3.5mm條線 都唔得 仲係有沙沙聲.
之後我試用手機 接個喇叭, 完全無事.
咁我諗會唔會主機板或driver問題呢 之後重裝Driver, 重新開機 都係咁沙沙聲
之後我再用 3.5mm 條線 接 mon 個喇叭 係唔係主機板壞左, 但完全無事.....
唔知邊到出事

聲音愈大 沙沙聲愈大, 聲音愈小 跟著細

有無試過用耳機插電腦3.5mm 聽下有無

岩岩插耳機試完 都會沙沙聲

岩岩插耳機試完 都會沙沙聲
e1123979260 發表於 2019-2-27 15:58

平時插機背定機前果個3.5mm? 試下轉第二個,
如果兩個都係一樣的話, 可能底板sound既chip有D問題
如果另一個無事, 咁可能有問題果個3.5mm氧化, 用D 野清下可能就得

speaker 系咪 USB 取電 ?

全部 都試過. 打機好似唔覺有, 但睇youtube 就好嚴重

speaker 系咪 USB 取電 ?
PCVR 發表於 2019-2-27 17:25

好似係 logitect G623
係插頭 攞電

風扇聲黎,ONBOARD 常見,隨便 GOOGLE 都有個案,所以近年興 USB DAC

風扇聲黎,ONBOARD 常見,隨便 GOOGLE 都有個案,所以近年興 USB DAC
chue 發表於 2019-2-27 17:33

風扇聲? 可唔可以 解釋下.....

即係好似你訓緊覺隔離屋鑽牆做劏房咁