又開又熄

我部電腦已經用左五年了,有一日我手多,不斷禁粒power制,途中我用力將機箱面版拍返埋佢,之後就開唔到機,部機又開又熄,之後我將底版粒電池放左一陣,再開就boot唔到著左dram led,我反複測試只後,發覺兩條ram用唔到,我是插四條ram的,我之後買左兩條新ram加落去,但其中一對ram槽插左落去都係開唔到,第二組就得,原本個兩條插去新ram認唔到個組ram槽又得,不過要分次序插先得,即第三條插左之後,要入windows  10登入畫面熄機後再插第四條,甘樣反而開到機,windows又認到係24gb ram,即一次過插晒四條係唔得,會又開又熄,我結論係死其中一對ram槽,你地話係唔係?
題外話:當我砌好晒落台的時候,feel到有野好似係機入面跌左,甘我就用力將部機搖下佢睇下有無野跌反出黎,但之後又boot唔到機,部機又開又熄,又要重覆上面動先正常反,備注:有一係ram槽個扣甩左,但插得實,我想問係咪搖到D硬件/ram?,但部機最終都用到,不過好無奈,因為唔知係咪死底版?塊版又過左保......spec:i7 4790 /asus b85 /ddr3 4gb x2 8gb x2

i would say MB (ram slot is faulty) some burn mark maybe.
do a minimum boot first. start with no ram. max 1 ram.
so cut out all the things that might be the cause.

i would say MB (ram slot is faulty) some burn mark maybe.
do a minimum boot first. start with no ram ...
chanmingfu 發表於 2019-3-5 01:45

甘我宜家可以用,會唔會傷到D ram 或者有D功能無甘好?

仲有我想問我有個harddisk sata位有條金手指飛起左,會唔會影響入面D file ?因為我有一條片播播下停左

甘我宜家可以用,會唔會傷到D ram 或者有D功能無甘好?
teddyboy9344 發表於 2019-3-5 22:39

一聽就知條 RAM 槽開始有事

仲有我想問我有個harddisk sata位有條金手指飛起左,會唔會影響入面D file ?因為我有一條片播播下停左 ...
teddyboy9344 發表於 2019-3-5 22:43

會

仲有我想問我有個harddisk sata位有條金手指飛起左,會唔會影響入面D file ?因為我有一條片播播下停左 ...
teddyboy9344 發表於 2019-3-5 22:43

check the smart log if there is errors in DMA. that means it is the sata cable or port is faulty

換過塊板,入張二手板平過買條ram

淘宝板好唔好用?