請教HDD裝不到windows

請問各位: 想將Buffalo HD-CE500u2外置儲存(內是三星HD502HI 500GB 3.5")拆出嚟駁去PC裝windows,隻Buffalo之前是比MagicTV錄影電視節目用.
但出咗
"windows無法安裝至此磁碟。此電腦硬體不支援以此磁碟開机。請確定電腦的Bios功能表中已啟用該磁碟的控制器。"
Bios內見到有samsung 500GB HDD,
請問可以點做?
THX!

請問各位: 想將Buffalo HD-CE500u2外置儲存(內是三星HD502HI 500GB 3.5")拆出嚟駁去PC裝windows,
但出咗
"w ...
tere5 發表於 2019-3-6 12:22

delete 晒隻 HDD 所有 partitions 先

簡單來說   首先你在INSTALL OS時 只能INSTALL 一隻HDD 在SATA PORT上
或 你要從WINDOWS安裝程式中先格式化HDD (Buffalo HD-CE500u2 好像本身有HARDWARE 加密)或FAT32格式不支援WINDOWS BOOT 機

delete 晒隻 HDD 所有 partitions 先
觀星是答案 發表於 2019-3-6 12:36

已經delete所有partitions, 但冇得選format !

簡單來說   首先你在INSTALL OS時 只能INSTALL 一隻HDD 在SATA PORT上
或 你要從WINDOWS安裝程式中先格式化 ...
drlui 發表於 2019-3-6 12:36

只有一隻HDD 但冇得選format!
    請問FAT32格式不支援WINDOWS BOOT 機呢樣可以點做?
    隻Buffalo之前是比MagicTV錄影電視節目用.

只有一隻HDD 但冇得選format!
tere5 發表於 2019-3-6 12:48

https://www.sevenforums.com/tuto ... dows-7-install.html

WIN 10 都一樣

WIN 10 都一樣
drlui 發表於 2019-3-6 12:51

我都是咁做但去到step 11就唔得!
    佢分割唔到.

印象中,以前試過將Linux HDD放落Windows機度,Windows係剷唔清Linux 個partition table,之後好似要用third party software先可以剷倒

樓主其實係咪未將隻HDD轉成GPT就行UEFI Mode裝Windows?
如果係,咁做唔到分區/FORMAT就正常,要轉返BIOS開機先得(上星期先咁玩完黎)

樓主其實係咪未將隻HDD轉成GPT就行UEFI Mode裝Windows?
如果係,咁做唔到分區/FORMAT就正常,要轉返BIOS開 ...
ken9999 發表於 2019-3-6 14:02

我是行Legacy, 但請問GPT是?