i7-8700一直100度, 水冷風扇2XXXRPM

本帖最後由 VOF 於 2019-3-11 20:58 編輯

Motherboard: Gigabyte H370 AORUS GAMING 3 WIFI (rev. 1.0)
Memory: Kingston DDR4 8GB x 2
CPU: i7-8700
Graphic: Zotac GTX1060 6GB
水冷: MasterLiquid ML240
sad.jpg
2019-3-11 20:58


部機上年8月裝, 用來多開NOX同做AUTOCAD, 一直用到一月底都無事.
最近, 最多只可以拍3一個NOX, 開多一個都會好LAG. 而且, 開左NOX之後, 如果做AUTOCAD都會LAG到爆.
CHECK左部機 背景無其他APP行緊, 全部都係WINDOWS SERVICE.
TASK MANAGER睇過RAM同CPU都係用15%-30%到(單開一個NOX)
但係用HWMONITOR睇, CPU長期100度, 水冷風扇成2000幾RPM. 所以想問下到底咩事.
部機已經清左塵, 水冷線全部有插好, 表面睇所有野正常運作
BIOS已經更新並重設



1552307352631.jpg
2019-3-11 20:46

b.jpg
2019-3-11 20:41

c.jpg
2019-3-11 20:41

d.jpg
2019-3-11 20:41

大機率塞頭或壞水泵,水去唔到

TOP

摸吓水泵有冇行,水泵行幾多轉?

TOP

個PUMP唔係接底板CPU FAN插頭?
有冇PUMP讀數 ?

TOP

我其實都有懷疑係個水泵頭壞左. 因為已經CHECK過曬所有接線, 係無問題的. MasterLiquid ML240要點睇PUMP讀數??? 網上搵唔到SOFTWARE

TOP

回覆 5# VOF

你個PUMP果條線係唔係4pin 黎?
如果係,  睇番你BIOS 果一個port位既轉速
e.g CPU/ CPUOPT/ SYS.......
   
第二張圖左下角, 因為唔知你插咩port

TOP

Motherboard: Gigabyte H370 AORUS GAMING 3 WIFI (rev. 1.0)
Memory: Kingston DDR4 8GB x 2
CPU: i7-870 ...
VOF 發表於 2019-3-11 20:53


水煮溫泉蛋都應該得,其實散熱高沒不會有問題? (我沒玩水冷,吾知用吾用散熱高,有錯請指正)

TOP

回覆 6# happychanbb
部機係CENTRALFIELD裝的, 應該唔會插錯......... 我記得我都有睇過係插左CPU FAN的

TOP

本帖最後由 happychanbb 於 2019-3-11 22:33 編輯
回覆  happychanbb
部機係CENTRALFIELD裝的, 應該唔會插錯......... 我記得我都有睇過係插左CPU FAN的 ...
VOF 發表於 2019-3-11 22:22


唔係話插錯問題
你要知個泵有冇轉
首先要睇番去插左係咩位到,  

如果你確應水泵係插左CPU FAN 果個port位
咁你就睇番CPU 果個位既轉速, 即圖2, 如果係插左CPU OPT 果個port
咁你自己禁番下面,
轉番黎睇

如果唔係新砌既,  而插左CPU FAN  (2千幾轉)
咁你試下換敬熱膏睇下有冇用
咁低負載100度就真係.....

TOP

回覆 9# happychanbb
唔係好肯定, 係唔係呢個讀數CPU轉速
1552315546974.jpg
2019-3-11 22:50

TOP