換左顯示卡會閃芒

本身正常用緊內顯,換左RX 570後經DP駁電腦芒後有閃芒問題,大概5分鐘左右會閃1次,有時會閃密啲,無定。個芒唔會黑晒,只會閃一閃,唔知點解決
奇怪在於
1.睇片果陣係唔會閃既,用CHROME上網上下碌/打機會容易啲閃。
2.經HDMI輸出係唔會閃

已排除可能
1.軟件已更新
2.用另一部電腦經HDMI輸出同一芒唔會閃
3.電壓足夠,沒有過熱
4.顯示卡有4個DP口,全部會閃。芒得1個DP口

未排除可能 (無另一部機有DP輸出,暫時唔會特登買多條DP線試)
1.芒/顯示卡既DP口問題
2.DP線問題

本身正常用緊內顯,換左RX 570後經DP駁電腦芒後有閃芒問題,大概5分鐘左右會閃1次,有時會閃密啲,無定。個 ...
abyks 發表於 2019-3-18 13:15

你個MON係咪有FREESYNC功能

如果有,你試下係螢幕關左FREESYNC功能,應該就會解決到

windows 問題...
係唔係用幻燈片wallpaper?

你個MON係咪有FREESYNC功能

如果有,你試下係螢幕關左FREESYNC功能,應該就會解決到 ...
s84292 發表於 2019-3-19 12:26

無FREESYNC功能

windows 問題...
係唔係用幻燈片wallpaper?
TKSH 發表於 2019-3-19 18:22

唔係幻燈片

又無mon型號,又無講條dp線邊度嚟,又無講乜牛
想人點答?

WINDOWS 個EXPLORER RESTART?

Please disable HDCP in AMD driver, i also faced it before.

又無mon型號,又無講條dp線邊度嚟,又無講乜牛
想人點答?
chinwah 發表於 2019-3-20 21:59

MON 276E8VJSB
牛 Antec NX550 AN-PS-NX-550 550W
線 買MON送