開機超慢 求復原

求各位指導, , 感謝~~~

似部份file corrupted或者硬盤出問題, 有spare hd嘅話可swap hd然後重裝windows

fail 前, 你有冇抆插過 hd/ssd ?
你插咗總共幾多hd/ssd ?
有冇spare hd/ssd / desktop ?
重装代價 大唔大 ?

前日開始, 開唔到機, 開到都等成個鐘, 而操作超極慢,  掃過又無毒, 工作管理員都正常(好似)

係咁叫我復原, ...
botwong 發表於 2019-3-25 14:44

寫到明有系統fil faile左

1. repair
2.重裝

比 WIN UPDATE 個 FILE塞爆倉嫌疑最大

http://pc3mag.com/windows-10-19h1-7gb-reserved-space/

你比我好,你係筆電,要接上外置 USB 救機點都易過我果支 HDMI WIN10 手指,我仲諗緊要點先可以基本比到電去推晒KEYBOARD MOUSE 同手指三件野佢

出得呢個 BSOD 基本上=GAME OVER

似部份file corrupted或者硬盤出問題, 有spare hd嘅話可swap hd然後重裝windows
solexkey 發表於 2019-3-25 15:18

無搞過HDD, 廠機預載左1個2TB HDD

重裝OK 已backup, 但唔識.....只是上網學左要down win 10個media creation 去USB, 當係重裝碟

fail 前, 你有冇抆插過 hd/ssd ?
你插咗總共幾多hd/ssd ?
有冇spare hd/ssd / desktop ?
重装代價 大唔大 ? ...
raym123 發表於 2019-3-25 15:26

repair? 自己維修HDD? or repair D 程序?

寫到明有系統fil faile左

1. repair
2.重裝
zoin0000 發表於 2019-3-25 17:30

2TB HDD 我只用左200GB唔夠.............

可能有bad sector