換左主板、換左cpu、換埋ram.........無換硬碟、竟然..................

竟然著部機可以直入win10?唔使重裝?部壞板係msi z77a gd55今日換左新板都係msi 不過係z370a pro,雖然都係同牌子,但係芯片都唔同,點解可以直入win10?同埋我個os原本係裝係sata既其中一隻ssd,依家我想搬個winn10去個m2 ssd到,應該點樣無痛無後患地做到?我有做影像檔備份,用大陸果隻易数一键还原,一直ok無問題,但係唔知還原去M2 SSD會唔會出事,有無人知,謝謝

回復 1 #xxmartin

安裝EaseUS To Do Backup, 做System Clone就搞掂

我i5 760換i5 8400隔左成8代都唔洗搞任何嘢直入win 10,只不過未能啟用

電腦雜誌有講 其實換了板是 不能啟用的

win 10 數字.JPG

回復 4 #士碌架

有方法可解決既,正邪都得

電腦雜誌有講 其實換了板是 不能啟用的
士碌架 發表於 2019-4-1 10:08 AM

慘,琴晚我就係攪受權玩到天光咁濟…明明順利過度做正人君子,最後依家又要入邪道先攪掂
,仲要係唔知用到幾耐

咁買key 啦
德國 oem  win 10 pro $15.29 us

回復 xxmartin

安裝EaseUS To Do Backup, 做System Clone就搞掂
antonyhk 發表於 2019-4-1 06:41 AM

師兄你用過?想問做完使唔使又要搵番win10 pe做boot入動作?

師兄你用過?想問做完使唔使又要搵番win10 pe做boot入動作?
xxmartin 發表於 2019-4-1 13:55

最近剛做完,官方有片教你添

https://www.youtube.com/watch?v=C6MVEwl0ceI&feature=youtu.be

最近剛做完,官方有片教你添
antonyhk 發表於 2019-4-1 02:43 PM

最後用番三叔既Data Migration,轉晒去個 970 EVO Plus M.2 SSD到,然後重啟,係bios設定新舊硬碟啟動順序,然後確認到 970 EVO Plus M.2 SSD啟動入windows後就del左個舊硬碟格式化攪掂!