突然斷電熄机

部電腦會係室內溫度20幾30度嘅情況下,開咗幾分鐘之後會突然斷電熄機,需要炆插頭等幾分鐘先可以着番,我知道可能是過熱,隻牛老化,或者底板有問題都會發生咁嘅情況,室內冇開冷氣嘅情況下睇過bios內部同CPU溫度只是30幾度,但是如果開咗冷氣嘅話呢個情況係唔會發生,部機會正常運作,部機都用咗幾年,以前都唔會咁樣嘅,咁樣係咪因為過熱呢?定係隻牛開始老化?請大家指教。

你隻牛有幾多W ,
你用甚麼cpu, display card

部電腦會係室內溫度20幾30度嘅情況下,開咗幾分鐘之後會突然斷電熄機,需要炆插頭等幾分鐘先可以着番,我知道 ...
bluebay 發表於 2019-4-6 12:26

如果懷疑 overheat , 你打開個 case 清左 d 塵 , 再睇下風扇有無轉
另外就係 check 下 CPU heatsink 既扣有無鬆或者斷左腳

不過如果要斷電先可以再開 , 我懷疑係火牛有問題 , 或者部機漏電而斷路 (auto resetting fuse)

如果懷疑 overheat , 你打開個 case 清左 d 塵 , 再睇下風扇有無轉
另外就係 check 下 CPU heatsink 既扣 ...
觀星是答案 發表於 2019-4-6 13:15

隻牛550W. I5 cpu. Rx580 顯咭,有bluray rom. 二隻ssd. 一隻普通硬碟,風扇係有轉嘅,已經清塵,重補埋散熱膏,問題係間房要着住冷氣,部冷氣要較到23度,部電腦斷電嘅情況先唔會發生,但係以前需要咁嘅

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

隻牛550W. I5 cpu. Rx580 顯咭,有bluray rom. 二隻ssd. 一隻普通硬碟,風扇係有轉嘅,已經清塵,重補埋 ...
bluebay 發表於 2019-4-6 14:05

似某D嘢過熱cut電。隻火牛用咗幾耐?如果過咗保養試下拆出來清下散熱片D塵

都3-4年,打開左隻牛,都冇乜塵,已經逐樣試,有倆條RAM已經逐條拆出來試,又放番張低階顯咭落去,結果都係跳,係要開行冷氣部機先唔跳,應該係有D野過熱。但係唔知邊樣

搵隻牛換過試試..

搵隻牛換過試試..
dadadede 發表於 2019-4-6 20:22

奇怪係開咗冷氣唔會跳,會是隻牛過熱嗎?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

奇怪係開咗冷氣唔會跳,會是隻牛過熱嗎?

bluebay 發表於 2019-4-6 21:30

3樣野, 最大機會壞是牛>底板>u...留意牛把風扇有冇轉..

cpu散熱膏會唔會乾咗?3,4年牛又唔會咁差......樓主請問係乜牛