整N年前出的Notebook話用原廠零件係那裡來的?

都係二手機拿出來? 如果換mon個mon係用左n年的二手就好易死?

via HKEPC Reader for Android

可能來源淘老/華強北..貨.!

可能來源淘老/華強北..貨.!
dadadede 發表於 2019-4-11 18:41

我都覺得係, 二手零件都難找而且貴

拎Panel新貨估計唔難,唔太需要二手扮一手,外殼底板就唔知喇

拎Panel新貨估計唔難,唔太需要二手扮一手,外殼底板就唔知喇
C-Leung 發表於 2019-4-11 19:48

好多年前panel都出? thinkpad一定有, 其他牌子就。。。

回覆 5# coffeeaddict

notebook panel好似好多品牌都通用
一個model用幾款panel / 一款panel通用幾個牌子o既notebook唔出奇
主要分別係光面霧面、ips定tn、resolution同接口位置/排線長度?太耐冇換過panel唔記得

當然今時今日想搵ccfl panel唔會易,但led panel應該唔難有新貨

回覆  coffeeaddict

一個model用幾款panel / 一款panel通用幾個牌子o ...
C-Leung 發表於 2019-4-11 22:30

I see.....有無得在windows用software check下是什麼panel?

I see.....有無得在windows用software check下是什麼panel?
coffeeaddict 發表於 2019-4-11 23:47

我用Aida64
不過未必部部機check到

我用Aida64
不過未必部部機check到
KinChungE 發表於 2019-4-12 02:28

幾有趣 thx

回覆  coffeeaddict

一個model用幾款panel / 一款panel通用幾個牌子o ...
C-Leung 發表於 2019-4-11 22:30

但唔見tao bao有得買