求救,砌左新機開唔到機

CPU:AMD Ryzen 5 3600
MB:MSI X570-A PRO
RAM:Corsair Vengeance LPX 8GB (1 x 8GB) DDR4-3200 (3條)
Display:MSI Geforce 1060 3gb
PW:Antec NX550/550W

CPU,MB,RAM,PW都是全新

我依家開唔到機,直情是冇電到,風扇冇反應,我估應該電源問題,塊板有個位是寫住CPU POWER1同CPU POWER2,
CPU POWER1是8 PIN,CPU POWER2是4 PIN,但我個火牛得一條寫住CPU的8 PIN,個8PIN又可以分為2個4 PIN,我巳經把火牛的8 PIN插在CPU POWER1,但開機冇電到,請問依個位應該點插?還是我個火牛是壞的???

底板,右手邊,RAM 隔離

有得插電源線

駁左火牛未?

CPU 果度插滿佢就 ok 啦

火牛有自己開關制响隻牛度

用Cpu power1 8pin出去底板4+4

係咪未啪電制咋

唔插呢條都至少有電到
最多no signal

via HKEPC Reader for Android

我試過MSI b450i 底板又係冇電到,攞返代理佢換過塊新嘅比我

未過頭七攞返鋪頭攪

依家開到機啦,開機有畫面

但我唔知點解在BIOS教左UEFI開機之後開機冇畫面,,,點算好?

試下插兩條ram先 插2 4槽

via HKEPC Reader for Android

依家開到機啦,開機有畫面

但我唔知點解在BIOS教左UEFI開機之後開機冇畫面,,,點算好? ...
電腦黑仔 發表於 2019-7-20 19:36

底板上應該有jumper reset CMOS,又或者拆粒餅電等幾分鐘就會reset CMOS setting

無意冒犯, 但你個名真係起得好差

講正題, 係咪插頭插錯, D膠pay晒口咁

底板24PIN插左未