回覆 9# dadadede

岩岩試左只有cpu+ram+mb+ssd 同埋淨插底板同cpu供電 都係不停重開
但係鋪頭試過 呢4樣野加埋佢地張display係無問題

回覆  dadadede

岩岩試左只有cpu+ram+mb+ssd 同埋淨插底板同cpu供電 都係不停重開
但係鋪頭試過 呢4樣野 ...
hinfchan 發表於 2019-7-26 03:03

佢咃都試咗cpu+ram+mb, 排除埋機箱,,, 咁好大幾會牛壞, 呢隻喺CWT代工

佢咃都試咗cpu+ram+mb, 排除埋機箱,,, 咁好大幾會牛壞, 呢隻喺CWT代工
dadadede 發表於 2019-7-26 04:12

去A-Shop check

Asrock 板應該唔插display card 都可以headless boot機
最多bi聲響warning

我以前都試過史前底板(sandy) 換顯卡(pcie3,同事主一樣係北極星) 後無限reboot
以為牛事,換牛都出事
點知用內顯刷番新bios就冇事了
Bios patch note都冇提過pcie兼容問題,要search forum先知

如果真係火牛過載或短路保護
隻牛應該會直頭關左直至要您手動啪兩次牛上面既制先會再用得番
唔應該搞到無限reboot

所以建議重覆借卡試,試到開到就升bios

一樓話火牛已返舖check過無問題,
11樓話淨底板同CPU供電都係不斷重啓,
這情況裸跑保平安,
建議樓主用最少部件裸跑試,
再唔得上字母商店,
唔好浪費時間,
打機緊要。

好多謝大家既意見 不過返緊工未試到
想問下如果散熱器太緊/太貼底板 會唔會影響到開機?
因為係鋪頭試果時 除左顯示卡 唯一分別就係裝左原裝散熱器

回覆 16# hinfchan

散熱器唔關事啦,太緊粒U都壓壞左啦,你去到人地舖重用到側係無事啦
係咪顯卡推唔起呀,找張圾堆睇下起唔起到機

去A-Shop check
sport 發表於 2019-7-26 08:56

唔識搞又冇parts 去shop, 喇.

Asrock 板應該唔插display card 都可以headless boot機
最多bi聲響warning

我以前都試過史前底板(sandy)  ...
killer699 發表於 2019-7-26 09:06

道理喺岩, 但事賁有d嘅牛死法會有唔同.! (開機無畫面無BI聲 而且不斷重啟), 以前試過有兩隻牛差唔多壞法著熄著熄不停loop.但駁去用電量細嘅機道用就正常用到, 所以話, 準確試牛要比番咁上下負載佢先試到個病徵出嚟.