底板整壞左粒電阻係咪玩完?

用螺絲批整pciex槽唔小心hi到底板,有粒電阻甩出黎,正負掂唔到,跟住部機有電但冇畫面,thx

張相睇晤清楚
一般爛電阻重有得救,睇吓身邊有無朋友係電子人,叫佢幫吓手。
下次唔好係機箱裏面動用主板頭號殺器“螺絲批”。

如果粒野沒爛, 焊反佢, 如果爛咗, check 反佢阻值幾多..圖唔清楚, 隱約見到2x2, 如果喺292 可以搵粒2.9kΩ代換..試吓. 202 就2kΩ..喺喎呢道唔喺diy區..

回覆 3# dadadede
師兄好眼力,我睇咗好耐都睇唔到係幾多鵪,比師兄一講,好似係2R2。如果樓主識焊一早焊咗,洗鬼上泥問。
祝願塊板早日康復。

用螺絲批整pciex槽唔小心hi到底板,有粒電阻甩出黎,正負掂唔到,跟住部機有電但冇畫面,thx
...
csaa 發表於 2019-8-2 16:28

ching 個LOCK 用手指就得.
你用一字批......一"扇"手就...

唔係焊開surface mount, 就唔好自己攪啦.
盞衰多兩錢重.

回覆  dadadede
師兄好眼力,我睇咗好耐都睇唔到係幾多鵪,比師兄一講,好似係2R2。如果樓主識焊一早焊咗 ...
飛天松鼠 發表於 2019-8-2 19:25

你眼力較好, 睇到2R2...咁就喺2.2Ω.

張相睇晤清楚
一般爛電阻重有得救,睇吓身邊有無朋友係電子人,叫佢幫吓手。
下次唔好係機箱裏面動用主板頭 ...
飛天松鼠 發表於 2019-8-2 17:12

換display card,我禁唔到pcie個lock位,就穩螺絲批頂佢,失手就整到塊版,

ching 個LOCK 用手指就得.
你用一字批......一"扇"手就...

唔係焊開surface mount, 就唔好自己攪啦.
盞 ...
EangDav 發表於 2019-8-2 19:40

就係用手指唔得,左邊比個display風扇頂住,右邊又比cpu fan個塔頂住

你眼力較好, 睇到2R2...咁就喺2.2Ω.
dadadede 發表於 2019-8-2 19:41

咁塊版係咪已經GG?如果唔焊翻

咩板?太舊咪換機lo