短期內壞2隻ssd?

2隻都係sata
其中1隻(D drive)上禮拜無啦啦detect唔到
以為係sata線鬆左 熄機重插sata線又用到
過左1個禮拜 download緊野落D drive時無啦啦隻disk又唔見左 重插/唔同port位/唔同線都一樣
咁我就諗住係隻ssd壞左 本身都只係裝game所以冇理

但到琴日睇睇下youtube成部機無啦啦freeze曬 之後有d怪叫聲>藍mon>自動重開
重開之後入唔到windows 去bios睇隻480GB嘅SSD顯示得2MB 我要boot機再開過先入到windows
入返windows後我冇理 正常使用
但第2日開電腦睇youtube時又係咁 之後一直入唔返windows 換port位/線都一樣 去bios睇只係顯示得2MB 有次連bios都detect唔到
之後要用呢個方法先入到windows

https://www.hkepc.com/forum/view ... 210&tid=2440369 (#7)

電腦入面仲有2隻hdd 完全冇問題 bios都認到
crystaldiskinfo都冇問題
試過1次過開30幾條youtube片播都冇事

而家拆左隻D drive落notebook到 裝到windows 播緊youtube片暫時冇問題
我想問係我黑仔 短期內壞2隻ssd 定部電腦其他地方出問題?

回覆 1# ib418
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=126&tid=2510830&extra=page%3D3
情況好似同我差唔多,系統之外兩隻硬碟好似都出事,原來只係其中一隻出事,唔知點解其中一隻出事,攪到另一隻係電腦都睇唔到
而家我只係攞左出事隻硬碟出嚟,另一隻要過一段時間就無事出現返,
(專登淘左隻外置讀碟機嚟到試)

唔出奇SSD好易壞, 我之前都壞咗2隻***, 啱啱買番嚟一個月就壞

update: 行左memtest86 ram冇問題
隻D drive係notebook到成功download個20GB嘅file

另外我部機仲裝左2隻HDD 一直都冇問題 detect到file讀到

回覆  ib418

情況好似同我差唔多,系統之外兩隻硬碟好似都出事,原來只係其中一隻出事,唔知點解其中一隻 ...
孤獨推銷員 發表於 2019-8-15 12:52

隻D drive係notebook到用到暫時冇問題 姐係我裝os個隻有問題?

唔出奇SSD好易壞, 我之前都壞咗2隻***, 啱啱買番嚟一個月就壞
alan216hk 發表於 2019-8-15 14:34

而家隻裝os隻ssd仲用到 著到機唔一定會有事 而且幾次出事都係睇youtube/開關chrome
而家會唔會係底板/火牛通電有問題

我都有試過咁情況喎, 我成日以為係我張display card有問題, 又懷疑過底板, 原來係SSD

我都有試過咁情況喎, 我成日以為係我張display card有問題, 又懷疑過底板, 原來係SSD ...
lwleung 發表於 2019-8-15 17:24

display唔會有問題 打左幾場PUBG都冇野(隻PUBG裝落隻HDD到)
而家隻D drive裝係notebook到正常使用中 一直播片都冇野 但如果通電有問題冇理由另外2隻HDD冇野

會唔會係條 SATA 線有問題?

2隻都係sata
其中1隻(D drive)上禮拜無啦啦detect唔到
以為係sata線鬆左 熄機重插sata線又用到
過左1個禮拜 ...
我想問係我黑仔 短期內壞2隻ssd 定部電腦其他地方出問題?
ib418 發表於 2019-8-15 05:45

無論壞甚麼,答案一定係樓主黑仔。