公司部server開機無限loop..

公司部2008既IBM開機無限Loop入下面個畫面...
又開唔到安全模式嗰面
啲資料我有晒backup,不過有面都有啲野行緊唔想由頭SET過
WhatsApp Image 2019-09-03 at 2.31.07 PM.jpg

師兄有無得教路點可以簡單啲Fix到佢

首先,最好 check 下部機有無硬件問題
特別係 HDD

又開唔到安全模式嗰面
啲資料我有晒backup,不過有面都有啲野 ...
mop 發表於 2019-9-3 14:37

你有備份做咩唔成份callback倒入返入去?
你冇備份os個磁區?

你有冇其他工具可以boot黎試下raid/hdd有冇出問題

VM? 係嘅, take 個 snapshot 做一次 inplace upgrade
如果係鐵...take 個 Acronis Image 先

又開唔到安全模式嗰面
啲資料我有晒backup,不過有面都有啲野 ...
mop 發表於 2019-9-3 14:37

call maint!

call maint!
YYTOL 發表於 2019-9-4 10:18

如果真係有俾錢出面main既, 相信唔會而家仲用緊2008

如果真係有俾錢出面main既, 相信唔會而家仲用緊2008
KinChungE 發表於 2019-9-4 10:42

政府重好多用過期OS!

政府重好多用過期OS!
YYTOL 發表於 2019-9-4 10:52

政府有定期幾年丟錢落黎比佢地換, 依家應該最少都2012R2,除非有人偷懶

政府有定期幾年丟錢落黎比佢地換, 依家應該最少都2012R2,除非有人偷懶
s84292 發表於 2019-9-4 12:03

我maint緊嘅政府system嘅application server就係用2008r2,更有部分internal use仲用2003r2

我maint緊嘅政府system嘅application server就係用2008r2,更有部分internal use仲用2003r2 ...
athloniimax 發表於 2019-9-4 12:44

我呢度有一套政府系統, 佢係比左2016 比我地,不過建議裝2012R2,所以都係2012r2算數
不過就算有更新os, 佢實際行緊....入面行緊套JAVA 6,APACHE 2.2,
仲要超舊版2013年到依家都唔冇打過patch, 幾年都唔洗我地更新

最後我真係頂唔順(佢有個bug會導致硬碟空間被強佔,要得閒自己再手動cmd刪檔) ,
自己走去更新左.... 一天都光晒, 實際更新過程2分鍾都唔洗, 真係唔出事唔會郁

不過老實講佢更唔更新os都冇咩所謂,反正都係單純掛起個系統,尤其係依家轉晒行vm