求救!裝唔到win10

砌咗部新機,裝落sata3 ssd度,win裝到50%,顯示正在重新啟動果度,彈出一句『windows安裝程式無法設定windows以在此電腦的硬體上執行』,試裝咗好幾次都係咁,又試過搵google大神,禁shift+f10,打msoobe及用regedit改setup. exe數值為3都係唔得。

請問各位ching,有咩方法可解決此問題?

砌咗部新機,裝落sata3 ssd度,win裝到50%,顯示正在重新啟動果度,彈出一句『windows安裝程式無法設定win ...
ekinz1219 發表於 2019-9-9 08:22

在重新啟動畫面時,不要等10秒即刻拔出安裝USB,看可不可以

唔得,應唔關安裝USB事,重啟時電腦己經無用USB,WIN己在設定狀態。

唔得,應唔關安裝USB事,重啟時電腦己經無用USB,WIN己在設定狀態。
ekinz1219 發表於 2019-9-9 10:21

有沒有舊HDD,試裝一次如可以,可能是SSD問題

有另一個CHING同我一樣問題,https://www.hkepc.com/forum/view ... 126&tid=1706190

我用AMD U,請問有無CHING知點樣喺未裝到WIN 10狀態下安裝AHCI SATA driver?

有另一個CHING同我一樣問題,

我用AMD U,請問有無CHING知點樣喺未裝到WIN 10狀態下安裝AHCI SATA driver? ...
ekinz1219 發表於 2019-9-9 10:38

現在硬件裝WIN7出現此問題不奇呀,裝WIN10就不用裝AHCI SATA DRIVER

回覆 6# blackkh

CHING,我就係裝win10遇到此情況......

回覆  blackkh

CHING,我就係裝win10遇到此情況......
ekinz1219 發表於 2019-9-9 10:45

第1先重插RAM,看可不可以,另外是用hdd試裝一次看可不可以,或重新製作一隻win10 usb
    amd很多人說性比價高,但就多多毛病,這區都有很多關於amd事件,

第1先重插RAM,看可不可以,另外是用hdd試裝一次看可不可以,或重新製作一隻win10 usb
    amd很多人說性比 ...
blackkh 發表於 2019-9-9 10:54

ching,我在樓上己說出知道什麽問題了......

試下裝 WIN 7