部新電腦好間中會hang機!

我部新電腦由五月中砌, 起初都無問題, 後來裝左asus ram disk軟件黎用, 會間中黑畫面, 之後甚至hang死, 以為係ram disk問題, 就剷左佢, 又好左好多, 無咩hang機, 但近一兩個月黎又再hang機, 不過唔頻密, 約一個月倒先黎一次(月經嗎?), 底板有d-bug, hang唔hang都係顯示40, 睇說明書都搵唔到40係指咩狀態! 另外我前排有睇過9700K個driver有bugs, 會唔會同佢有關?
想問下有無咩軟件有log note軟件可以監視電腦運作情況?
或者煲ram軟件可以推薦?

window 10 oem
intel core i7 9700k
使用9700K內置顯示卡
asus rog maximus xi hero atx 底板
corsair vengeance d4 3200(x2) 16G ram(開啟xmp)
asus 12x blu-ray combo cd rom
asus essence stx2 sound card
samsung 970 evo plus mz-v7s1t0bw m2 1tb
wd 2tb 綠版硬碟
wd 8tb 金版硬碟
corsair rm 850w

試下重裝os

hand 機是在什麼情況下發生,點死法?
另外你cpu 有冇超頻?

hand 機是在什麼情況下發生,點死法?
另外你cpu 有冇超頻?
Ray少 發表於 2019-9-15 13:14

cpu沒有超頻, 除左ram有set xmp外, 其實都係預設值, 我自己多數係背景播歌, 瀏覽網頁時hang, 但係試過遙遠控制部新電腦一樣有hang, 靜態下都會有hang機機會, 多數係芒無訊號, 但主機燈依舊着燈, 禁reset制都唔係一下就會reset, 要禁幾秒先得, 用Chrome 遠端桌面可以見到部機有online, 但就連唔入!

試下重裝os
HKEPC852 發表於 2019-9-15 12:43

我想應該唔關os事, 我裝唔係好多野!

cpu沒有超頻, 除左ram有set xmp外, 其實都係預設值, 我自己多數係背景播歌, 瀏覽網頁時hang, 但係 ...
168Sum 發表於 2019-9-15 14:06

你連XMP都關左佢,再睇下有冇出現呢個問題

BIOS有冇更新到最新?

不過你呢個情況其實有機會係HDD問題,你去將WINDOWS電源  SET到最大效能試試
WD 綠盤我試過一隻,佢會因為休眠間中HANG 死部機, 開最大效能唔比佢休眠就無問題

你連XMP都關左佢,再睇下有冇出現呢個問題

BIOS有冇更新到最新?

不過你呢個情況其實有機會係HDD問題,你 ...
s84292 發表於 2019-9-15 15:04

bios無更新到, xmp都會嚐試熄左佢, 有無測試ram軟件係?
hdd應該唔太關事, 我使用時都無咩要啟動硬碟或本身已用緊佢!

關唔關事都好,去電源管理熜左硬碟sleep mode ,lan卡省電mode同樣disable左佢,試下先

回覆 1# 168Sum

maybe RAM /RAM slot  problem. take out 1 ram module and test.

INTEL都唔一定可以行足XMP
如果RAM都唔關事就睇下有無中毒