問一問大家開機時間要幾耐?

我用梗970 EVO PRO 500G~~
底板ASUS TUF B450M-PRO GAMING Micro-ATX
CPU : 3600
顯卡 : ASUS TUF Gaming X3 Radeon™ RX 5700 XT OC 8GB GDDR6
RAM : Corsair VENGEANCE® RGB PRO DDR4 DRAM 3000MHz C15 Memory Kit — Black CMW16GX4M2C3000C15   ((8G X 4))

想請問開機到見到WINDOWS 個畫面為止~~ 係計算你既咩HARDWARE ???

我有計過~~28秒左右~請問係咪算慢???

我成分鐘

半分鐘內屬於快了,以前SSD未普及時,好多文章經常用開機時間來說明SSD比HD有幾快。

早茶過路

有 SSD 有 ryzen 3000 有 b450 有 ddr4 有 win10 都要 28秒
家中部老野桌面機 SATA SSD + e3-1230v2 + b75  + ddr3 用 win7, power on 至見 windows 自動登入桌面完成都係 30秒, 呵呵

事實證明, 您開心就好

補充一個:
用手機計時器實測, 由 power on 至見 Windows 7 登入界面畫面只係 21秒

樓下繼續///

富士康 I7 4750,ADATA SSD 120G 8G RAM 開機約十幾二十秒入 WIN10,再等多十幾二十秒比佢出錯誤訊息自己開埋 BROWSER 後先叫正式進入,個過程要分開計

回復 5 #chue

標準計係按制計

HKEPC note 8 pro

早茶過路

有 SSD 有 ryzen 3000 有 b450 有 ddr4 有 win10 都要 28秒
家中部老野桌面機 SATA SSD + e3-123 ...
mpegdecoder 發表於 2019-9-28 07:24

咁犀利既,我都以為會10幾秒就開到

回復 chue

標準計係按制計

HKEPC note 8 pro
jackwong717 發表於 2019-9-28 10:43

我按開機掣個時計時間

半分鐘內屬於快了,以前SSD未普及時,好多文章經常用開機時間來說明SSD比HD有幾快。 ...
wyman7727 發表於 2019-9-28 02:18

我以為近期組裝既新機,平均都會比我快,例如10多秒左右,
    我怕係我部機有問題,thanks

我成分鐘
bongbong3481 發表於 2019-9-28 00:47

我未換機前要成2,3min…………