電腦冇畫面

用緊電腦,無拉拉hang左,好似電話咁停左係係畫面冇反應,咁我就強制關機。
開機後發現冇畫面,顯示冇影像訊息。
mon係電視mon,原本用緊hdmi線,之後拎左第二個mon試,都係唔得,兩個hdmi頭都試左。
最後拎vga條線出來駁,就用到。
請問係咩壞?電腦or mon?
THANKS!

以前張display卡壞的時候有類似情況, 不過就算換vga頭用不夠一日就完全黑屏。

應該壞Display card

以前張display卡壞的時候有類似情況, 不過就算換vga頭用不夠一日就完全黑屏。 ...
whbetta 發表於 2019-10-12 20:11

用VGA仲用到,隨時唔得

應該壞Display card
kk30 發表於 2019-10-12 22:35

我部文書機,買左兩三年,換張display卡會唔會仲貴過買過部機。

我部文書機,買左兩三年,換張display卡會唔會仲貴過買過部機。 ...
b589530 發表於 2019-10-13 18:33

可唔可以畀SPEC睇下?換張卡幾百蚊啫,新啲型號嘅機甚至行CPU內顯都够用

另外可能係顯示卡接觸不良而hang機,未必真係壞咗,可清潔一下金手指位重插後再試多次HDMI。

我部文書機,買左兩三年,換張display卡會唔會仲貴過買過部機。 ...
b589530 發表於 2019-10-13 18:33

一般文書機用display卡都係三,四百左右

文書機直情掟左張 CARD 直接用返內顯咪得

可唔可以畀SPEC睇下?換張卡幾百蚊啫,新啲型號嘅機甚至行CPU內顯都够用

另外可能係顯示卡接觸不良而han ...
niyaniya 發表於 2019-10-13 21:08

我睇到出邊有個post都係話mon冇畫面,係display card多塵。我都試下掃塵先。