火牛有無可能同底板唔夾?

話說,我用緊cool那媽v850火牛,本身用緊H97 pro gamer底板,咁用左大約一年到部機開始有時開到有時開唔到,到有日直程完全開唔到。跟住就換個後備牛落去同囉壞牛去整啦,部機一直相安無事。
跟住換左個全新番黎,用左幾日個問題又黎過,又係時著到時著唔到,跟住緊係囉去再換過啦。
如是者,佢再換左隻全新比我,但情況一模一樣,用左幾日又黎過。
但我換番後備牛落去係完全無問題,我將隻新牛放落後備機到都無問題,點解?

via HKEPC Reader for Android

未見過 除非隻牛唔夠w

換過隻新比你, 咁D線材用緊新的定係舊的?

話說,我用緊cool那媽v850火牛,本身用緊H97 pro gamer底板,咁用左大約一年到部機開始有時開到有時開唔到 ...
arabatur 發表於 2019-11-6 14:03

以前有;
但近四 , 五年小;
一啲比較舊的底板同火牛;
應該多一條 負的電源線的;
不過四, 五年前應該已經唔用果條線;
但用開唔知有沒有影響;
就唔知
重有
有啲火牛在一些底板內的電壓會低左小小的;
但在另一些底板又正常;
通常係 12V;
未有大負載已經 11.7V;
3.3V 就 3.2V
5V 就 4.8V
在 BIOS 看看 電壓有沒有分別

回復 3 #revol519

全新既,d線個袋都未拆

回復 2 #TEKKHG

唔會,舊牛細火過新牛

回復 4 #aazz

Thanks,我睇睇先

如果牛冇事, 底板睇下電容有冇問題

試過貴牌子牛插平底板有高頻尖叫,用跑車牛又無叫

RE: 火牛有無可能同底板唔夾?

佢再換左隻全新比我,但情況一模一樣,用左幾日又黎過。
但我換番後備牛落去係完全無問題,我將隻新牛放落後備機到都無問題...
arabatur 發表於 2019-11-6 02:03 PM

絕對有可能, 以往都發生過火牛同底板唔夾 問題
最簡單直接解決方法, 叫代理換過另一款型號俾你