朋友新機 運行10分鐘後藍面

AMD3950X WIN10 最新,C8H最新BIOS,RAM G.SKILL Trident Z Neo (for AMD Ryzen) Series 64GB (4x16GB) 288-Pin RGB DDR4 3600 (PC4 28800) DIMM F4-3600C16Q-64GTZNC,360水冷正常運行,但係RAM佢行XMP,佢開10分鐘機上網D分頁就開始出錯,更住就藍面死機,估唔估到邊D野出錯,唔該師兄

AMD3950X WIN10 最新,C8H最新BIOS,RAM G.SKILL Trident Z Neo (for AMD Ryzen) Series 64GB (4x16GB) 288-P ...
strikewinghk 發表於 2020-5-26 13:33

先試Ram, 一條條試, 後試win10

係咪QVL嘅ram
test下ram有冇問題先

用住兩條試下先

回覆 1# strikewinghk

似timing 問題, download 個ryzen dram calculator研究下

用得AMD U預左啦

回覆 6# LKM1414

又係你呢個傻仔intel打手

回覆 5# marcochl

ryzen dram calculator 係點睇,因為都係手機睇佢D問題,芢即係多數係RAM問題?

回覆 4# PowerShot
佢有試到行2條機開唔到,叫左佢搵代理換,但代理果邊試又話冇問題

回覆  PowerShot
佢有試到行2條機開唔到,叫左佢搵代理換,但代理果邊試又話冇問題 ...
strikewinghk 發表於 2020-5-26 14:13

MB有張QVL, 唔喺QVL內 係唔保證行到
QVL有講乜型號, Mhz, 1, 2 or 4 DIMM, 同幾多GB
not on list 亦唔代表唔得, 但要自己turning