請教兼容問題

前兩天出了 ITX 機

CPU: Rzyen 5 3600
MB: MSI B450i Gaming Plus AC
RAM: ADATA XPG Gammix D10 3600MHz (2*8GB)

BIOS 可正常顥示 2*8GB RAM

但安裝 WIN 10 時, 會在初始安裝準備畫面 (一開始轉圈圈) 停了或重新啟動

問當時出機電腦鋪話可能關 RAM 兼容問題?

我在 MSI 官網查兼容時又找不到此 RAM 資料, 頭痛中
https://tw.msi.com/Motherboard/s ... S-AC#support-mem-19

前兩天出了 ITX 機

CPU: Rzyen 5 3600
MB: MSI B450i Gaming Plus AC
RAM: ADATA XPG Gammix D10 3600MHz  ...
fkiesnh 發表於 2020-6-29 11:50

睇吓ram咩時序,如CL16-20-20 可能係ram問題

睇吓ram咩時序,如CL16-20-20 可能係ram問題
sport 發表於 2020-6-29 14:54

CL18-20-20

怎樣才知是不是兼容問題?

CL18-20-20
fkiesnh 發表於 2020-6-29 15:29

3600MHz 行CL18-20-20 應該OK,今期 ADATA 批次差哂!
試吓降頻3200mhz set低時序,CL14-14-14得唔得

回覆 4# fkiesnh

唔開XMP 直接2166/2333開咪知係咪兼容問題 DDR4標準速度 一定會行到的

回覆  fkiesnh

唔開XMP 直接2166/2333開咪知係咪兼容問題 DDR4標準速度 一定會行到的 ...
e896285 發表於 2020-6-29 15:43

3600MHz 行CL18-20-20 應該OK,今期 ADATA 批次差哂!
試吓降頻3200mhz set低時序,CL14-14-14得唔得 ...
sport 發表於 2020-6-29 15:41

請問是如何做降頻? BIOS 有得較?

** 真心頹, 比間鋪點左

回覆 7# fkiesnh

你有冇開XMP先? 如果冇 咪即係行緊2166/2333

回覆  fkiesnh

你有冇開XMP先? 如果冇 咪即係行緊2166/2333
e896285 發表於 2020-6-29 15:57

要今夜才可以查, 但不是買了 3600Mhz 就是 3600? 還需要開 XMP 才上到 3600@@

回覆 9# fkiesnh

買左3600係講緊 佢出廠果時Test左可以用XMP一鍵超頻上3600 而唔係默認行3600