關機後 滑鼠鍵盤仍亮燈

我部電腦舊底板是P5KPL/1600, 關機後 滑鼠鍵盤仍亮燈
我上網查了很舊, 話係bios入面改 or 改跳線 就決解問題
我改了bios and update bios 找不到相關字
找極都搵不到相關跳線

https://www.asus.com/hk/Motherboards/P5KPL1600/

Alt + F4 to shut down ?

我部電腦舊底板是P5KPL/1600, 關機後 滑鼠鍵盤仍亮燈
我上網查了很舊, 話係bios入面改 or 改跳線 就決解問 ...
Edward0109 發表於 2020/8/7 16:48

我塊 P5KPL/CM, 睇 model no. 應該係差不多同期產品。我塊板係用 Jumper 決定 USB 電源用 +5V 或 +5VSB(後者長期有電)。

另外, 入到 Windows 後開裝置管理員, 分別 Right click 你個 KB 和 Mouse 睇內容, 入面應該有個電源選項, 字面意思大約係容許用KB/Mouse 開啟電腦(目前不在電腦前, 不確定實際字眼), 試下 Disable 這選項。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

我塊 P5KPL/CM, 睇 model no. 應該係差不多同期產品。我塊板係用 Jumper 決定 USB 電源用 +5V 或 +5VSB( ...
C_Law 發表於 2020-8-7 20:09

師兄 你介唔介意影個Jumper 畀我睇下? 我係我塊板搵唔到

you try try

https://www.asus.com/hk/support/FAQ/1042220

you try try
behappy 發表於 2020-8-8 00:41

謝謝你先 我試過
1)我超舊板無咁新既bios
2) window 既setting 試過不行

改呢個Jumper試試

改呢個Jumper試試

師兄 你介唔介意影個Jumper 畀我睇下? 我係我塊板搵唔到
Edward0109 發表於 2020/8/8 00:33

剛 D/L 我塊板的說明書, 是用 Jumper 設定。

不過我又 D/L 埋你塊板的說明書,又真係不見有相關的Jumper 設定。

可能你塊板無得改。

除非 DIY 去改。底板上應該有幾對插 Jumper 的 USB port, 買對放 Card slot 位的 USB 座, 對座只駁 D+、D-、Gnd 去底板, 對座的 +5V 就駁去火牛向 HDD 供電的插頭的 +5V(紅線)。KB 和 Mouse 就駁去這對改製了的 USB port。熄機時, 火牛向 HDD 供電的一堆插頭會斷電, 於是 KB 和 Mouse 都斷電。我無真正試過, 你要有相關電子 DIY 認識先至好去改, 後果自負!!

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

關大掣唔洗耐