想問突然開機咁樣入唔到window

config please

你睇下bios認唔認到隻harddisk/ssd先
個人估計係harddisk/ssd死左, 所以自動入左bios

底板電池無電/奇怪原因clear 左BIOS config 要再set 過姐
定你隻HDD/SSD 死咗?開機順序好似得番光碟機

第二張圖, 開機順序O個個係咪harddisk/SSD 黎架?
如果唔係...好可能真係壞harddisk/SSD

隊只開機手指睇下開唔開到機咪知係咪HDD/SSD壞。

開機順序只見得隻rom, detect唔見隻硬碟

第二張圖, 開機順序O個個係咪harddisk/SSD 黎架?
如果唔係...好可能真係壞harddisk/SSD ...
恆商仔 發表於 2020-9-8 13:38

吉手指??

回覆 8# kkjetso

如果O個個icon 係隻手指
咁好大可能bios 都搵唔到harddisk/SSD
如果係sata 可以試下換port 位或者換線

如果都係唔得, 咁即係harddisk/SSD 壞喇

樓主要有心理準備買個隻 SSD,假設樓主用 WIN10 SSD 唔好買咁貴,多多唔夠死,128G 就夠,另建議買隻 HARD DISK 裝軟件,MYCLOUD 放 DATA