請教開機只有"必必''聲

請問開機連bios都入唔到,只有一長两短''必必"聲,睇過华碩網頁話ram問題,但我確定ram冇事(已用過另一條試)。
請問重有乜嘢方法去check?
板:Asus H61ME
CPU : i3 (socket 1155)
Display : ATI hd7770
THX!

已試過用onboard display都一樣,底板電池都換過.

請問開機連bios都入唔到,只有一長两短''必必"聲,睇過华碩網頁話ram問題,但我確定ram冇事(已用過另一條試 ...
tere5 發表於 2020-9-12 12:12

tried all ram slots ?
RIP

tried all ram slots ?
RIP
raylee 發表於 2020-9-12 13:29

Yes, try already.

一條ram or 兩條ram
或重插一條ram or 兩條ram, 如有兩條ram互換位置插

請問開機連bios都入唔到,只有一長两短''必必"聲,睇過华碩網頁話ram問題,但我確定ram冇事(已用過另一條試 ...
tere5 發表於 12/9/2020 12:12 PM

RAM問題唔一定係RAM本身有事,可以係RAM槽出問題

一條ram or 兩條ram
或重插一條ram or 兩條ram, 如有兩條ram互換位置插
rad111 發表於 2020-9-16 12:47

都已試過,最後換板搞掂了。

RAM問題唔一定係RAM本身有事,可以係RAM槽出問題
孤兒仔 發表於 2020-9-16 13:11

最後換板搞掂,應該係Ram槽有問題。

其實Ram槽出問題有冇得整?

回覆 9# tere5
Ram槽有得整,前題係點決定係Ram槽損壞,CPU裝得唔好或受震動導至接觸不良,徵狀可以和Ram slot損壞相同,另Ram供電失能、BIOS設定錯誤、Ram模組尺寸偏差也可導至唔上Ram。