請教有部notebook用一陣又會出現突然shutting down 問題!

請教有部notebook用一陣又會出現突然shutting down 問題! 已更新最新BIOS及已更換了全新的散熱油, 部機都唔太熱, 但間唔中就會突然顯示shutting down 之後就關了機, Event log見到類似以下error message, 請問有乜辦法可以解決此問題呢? 請指教一下, 謝謝!

請教有部notebook用一陣又會出現突然shutting down 問題! 已更新最新BIOS及已更換了全新的散熱油, 部機都唔 ...
sonycliepda 發表於 2020-11-7 00:09

那樣散熱扇是否有轉動還是無散熱扇?

brand.....model.......spec.......

critical thermal event.......I guess fan dead.....

那樣散熱扇是否有轉動還是無散熱扇?
hkaiw 發表於 2020-11-7 15:08

散熱風扇正常有運作! 摸下部機又唔係太熱, 但就係無啦啦突然顯示shutting down之後就關了機啦! 部機係DELL Latitude E7450的!

這裡有人說要更新 Bios:
hkaiw 發表於 2020-11-7 19:47

已更新至最新版本BIOS A24了!

散熱風扇正常有運作! 摸下部機又唔係太熱, 但就係無啦啦突然顯示shutting down之後就關了機啦! 部機係DEL ...
sonycliepda 發表於 2020-11-7 18:22

即係heatsink接觸不良
留意部份notebook要用散熱貼, 唔可以用膏

即係heatsink接觸不良
留意部份notebook要用散熱貼, 唔可以用膏
KinChungE 發表於 2020-11-7 21:53

但拆開heatsink之後見到啲散熱油干晒同埋走晒位呀! 所以全部抹走晒佢再加返啲新架散熱油係返CPU架晶片之上呀!

但拆開heatsink之後見到啲散熱油干晒同埋走晒位呀! 所以全部抹走晒佢再加返啲新架散熱油係返CPU架晶片之 ...
sonycliepda 發表於 2020-11-7 22:53

原本果D未必係散熱膏黎, 可能係導熱貼
如果本身用導熱貼, 換膏可能接觸得唔好

睇張拆開左heatsink相, 圖中一pad pad架似係散熱油多過係導熱貼喎!