新機連bios 都入唔到

買齊嘢,諗住砌新機啦。但一按power,所有嘢有電到但冇嘢睇。睇番底板個debug指示燈,就話係VGA (indicates GPU/PCIE/M.2 device is not detected or fail)。試過重插m2 SSD同顯示卡都一樣。

請問應該係咩問題呢。

新腦組件如下:
CPU : AMD 5900
MB: MSI MAG B550M Mortar WiFi
Display card: MSI 1650 super
Ram: Corsair vengeance LPX DDR 4 3600MHz 16GBx2
M2. SSD: Samsung 970 pro 512GB
Power: Corsair RM550x
Case: Cool Master Silencio S400

GPU有無插電?

看看 MB 出廠日期, 如果11月前生產, upgrade BIOS 試試先,
用別一部電腦官網下載最新BIOS, 以 Flash BIOS 按鈕更新 BIOS

1. 請從 MSI® 網站下載符合您主機板型號的最新 BIOS 檔案。
2. 然後將 BIOS 檔案重新命名為 MSI.ROM。 然後將 MSI.ROM 檔案存到 USB 隨身碟的根目錄 (FAT32 格式)。
3. 將電源供應器連接至 CPU_PWR1 與 ATX_PWR1。 (不需要安裝 CPU 和記憶體。)
4. 將包含 MSI.ROM 檔案的 USB 隨身碟插入背板 I/O 上的 Flash BIOS 連接埠。
5. 按下 Flash BIOS 按鈕,以對 BIOS 進行更新, 此時按鈕旁的 LED 指示燈會開始閃爍。
6. 更新進度完成後,LED 指示燈會同時關閉

GPU有無插電?
tompkyou 發表於 3-1-2021 02:48

有,顯示卡的燈和風扇都著

看看 MB 出廠日期, 如果11月前生產, upgrade BIOS 試試先,
用別一部電腦官網下載最新BIOS, 以 Flash BIOS  ...
wkyoung 發表於 3-1-2021 04:02

我應該十月買,等我試試,thx

條hdmi線有無插錯

update完Bios入到了, thx

恭喜樓主又學識多一樣野

恭喜樓主又學識多一樣野
chue 發表於 2021-1-3 19:09

要upgrade BIOS 先可以Boot 機這個問題通常只有AMD 主機版才出現, 因為主機版同時支援多代CPU, Intel 通常新CPU 要用新一代主機版, 不會因為主機版生產時新一代CPU都未出而引至BIOS 未支援

呢代B550的確幾虧
出廠既BIOS係用唔到5000系列