[求助]電腦開唔到機

各位師兄救命!

故事係咁:
關機後發現mouse同喇叭燈仲著(正常全關),但主機on/off燈已關。重新開機後主機on/off燈橙色(正常綠色),cd-rom燈一閃一閃咁,mon無螢幕,風扇有轉而且比起平時嘈。

各位師兄,救救大家幫幫小弟!感謝!
附上機箱圖
https://ibb.co/7NBJ9Tp

最新情況:
由於一直唔識而用緊內顯,頭先將mon插顯卡行,橙燈都係著,但過左20秒自動關機,再開唔到機(no power 乜燈都無)
抆下拔下,剩ram,ssd,內顯
終於有故障嗶聲 (5聲)
「即時時鐘故障。
可能是電池或主
機板故障。
裝回電池 (請參閱幣式電池)。
如果問題仍然存在,請與 Dell 公司聯絡 (請參閱與 Dell 公司聯絡)。」

16:31 抆剩內顯,ram
入到bios

16 : 36 抆剩內顯,ram,插SSD
入到WINS,正常

17 : 00 抆剩內顯,ram,插SSD, HDD
彈bios,搵唔到SSD,只搵到HDD

win10在更新過程中.會間中出現你的況情,硬件驅動和系統更新是對應的.在更新要打開其(所有其它更新)
注意:從新開機更新和關機更新是不同的.照做才能有正確效果.

win10在更新過程中.會間中出現你的況情,硬件驅動和系統更新是對應的.在更新要打開其(所有其它更新)
注意:從 ...
hoibo 發表於 2021-3-27 16:51

前幾日試過開機然後過左5分鐘轉綠燈有畫面: reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot
都知個SSD可能HI野! 心諗個SSD買左1年左右咋喎
換HDD條線插又無問題

然後還原開機, 又無左HDD個drive
最後又拔又插又無事...
可以正常使用

但今日再開機,已經load唔到入window

電腦咩config啊

電腦咩config啊
tompkyou 發表於 2021-3-27 21:00

係老爺Dell 廠機 Vostro 270

3rd Generation Intel Core i5-3470
nvdia geforce GT640
8GB ddr3 1600mhz sdram

https://www.cnet.com/products/de ... o-3-6-ghz-sv275453/

前幾日試過開機然後過左5分鐘轉綠燈有畫面: reboot and select proper boot device or insert boot media ...
charles_yim 發表於 2021-3-27 20:09

load唔到入window
重装windows, 記住抆剩装OS 隻 ssd/hd 先好装

load唔到入window
重装windows, 記住抆剩装OS 隻 ssd/hd 先好装
raym123 發表於 2021-3-27 22:01

前幾日我試過再抆再拔返個ssd(啟動windows)+HDD, 之後就無事順利入番WINDOWS
但今日再咁試,就已經無用

樓主情況其實好普遍,唔好手多多就咩事都冇

回覆 7# charles_yim

部機暫時應該冇事, 抆得多難講

前幾日我試過再抆再拔返個ssd(啟動windows)+HDD, 之後就無事順利入番WINDOWS
但今日再咁試,就已經無用 ...
charles_yim 發表於 2021-3-27 22:14

拔剩個SSD BOOT左入WINS 先啦, 跟住搵D HDD DOCKING 抄走HDD D野先再搞